:

Több százmillió dollár ütheti a Mol markát – a bíróság szerint Hernádi nem követett el korrupciót

Pert nyert Horvátországgal szemben a Mol a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Az ítélet kimondta: nem történt korrupció és vesztegetés az INA horvát olajipari vállalat tulajdonszerzése során, ezért Hernádi Zsolt jelenlegi jogerős elítélése „szembemegy” a nemzetközi bíróság megállapításaival, közölte a Mol. A horvát kormány a döntéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a bíróság elutasította a Mol Zrt. kártérítési kérelmének nagy részét, és mindössze 184 millió dollárt hagyott jóvá az 1,1 milliárd dollár követelésből.

Az MTI beszámolója szerint Kara Pál, a Mol csoport vezető jogi tanácsadója elmondta: a horvátok 2002-ben hirdették meg a privatizációt, ahol a Mol megnyerte az INA 25 százalékos tulajdonrészét. A 2009 januárban aláírt megállapodásokban az INA feletti irányításban egyeztek meg, valamint aláírtak egy megállapodást a horvát gáz-üzletágról. Az ICSID ítélet egyértelműen kimondta:

nem volt korrupció, „senki nem fizetett le senkit azért”, hogy a Mol irányítást szerezzen az INA-ban. A Molt jelentős kár érte befektetőként, a bíróság szerint nagyjából 236 millió dollár, ezt kell megfizetnie a horvát félnek néhány hónapon belül.


 Kara Pál azt mondta, bíznak abban, hogy a horvát fél jogkövető lesz, és betartja a nemzetközi jog szabályait, amely elsőbbséget élvez a nemzeti jog felett. Kérdésre elmondta: ennek

az ítéletnek nincs hatása Hernádi Zsolt elnök nemzetközi mozgására, az uniós jogi mechanizmusban nincs olyan szervezet, amely visszavonhatná a horvát elfogatóparancsot,

azt csak Horvátország teheti meg. Hozzátette, az ítélet tükrében lehet kezdeményezni az elfogatóparancs visszavonatását, ám a nemzetközi büntetőjogban erre nincsen precedens, vizsgálják a kérvényezés lehetőségét.

A horvát kormány még tanulmányozza a döntést

A jelenlegi horvát kormány megörökölte a Mol-INA-ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követte: folytatja az eljárásokat és alátámasztja a horvát álláspontot, kommentálta a friss bírósági döntést Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök. A politikus tényként említette, hogy a washingtoni választott bíróság a Mol-INA-ügyben indított eljárásban elutasította a Mol Zrt. kártérítési kérelmének nagy részét, mindössze 184 millió dollárt hagyott jóvá az 1,1 milliárd dollár követelésből.

Horvátországnak meg kell térítenie az eljárás költségeinek egy részét, körülbelül egymillió eurót, valamint a 184 millió dolláron felül késedelmi kamatot is kell fizetnie.

Hozzátette: a szakértők most tanulmányozzák a 216 oldalas dokumentumot, az elemzés után pedig döntenek a további lépésekről. Plenkovic emlékeztetett: a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy visszavásárolja az INA részvényeit a Moltól. Szakértőket kértek fel, mélyelemzést végeztek a kivásárlásról, és ajánlatot tettek a Molnak. „De a jelzésünket a másik oldal nem fogadta el, sokkal több pénzt kértek” – jelentette ki a kormányfő.

    

The post Több százmillió dollár ütheti a Mol markát – a bíróság szerint Hernádi nem követett el korrupciót appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés