:

Lépett az MNB, de továbbra is padlón a forint

Lépett az MNB, de továbbra is padlón a forint

Az eddigi 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emeli az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de a bejelentést követő árfolyammozgásokból úgy tűnik, ez sem segít a forint árfolyamán.

A Portfolio az egyhetes betéti tender csütörtöki meghirdetése alapján adott hírt a kamatemelésről. A lépés mértéke volt meglepő, Virág Barnabás MNB-alelnök szerdai kijelentései után csak az volt a kérdés, mennyit emelnek a kamaton. A mostani lépés nagymértékű emelésnek minősül, és ezzel változatlanul Magyarországon a legmagasabb az irányadó kamat a régióban. Bár a lengyel jegybanktól ma délután egy újabb 75 bázispontos lépést vár a piac, de még azzal sem kerül veszélybe ez az első helyünk.  

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
És a kormány mit mond a gyenge forintra?
A magazin Oberfrank Balázs 4 perc olvasás
A 406-os út: a forint tíz rossz napja a legújabb mélypontig

Ha ez nem segített, akkor mi?

A kamatemelés után 411-ig emelkedett az euró jegyzése, vagyis elindult a forint gyengülése. Egy órával a kamatemelést követően immár határozottan kirajzolódott a további gyengülési pálya, úgy tűnik, nem jött ki a gödörből a forint. Röviddel tíz óra előtt már ismét 415 forintot kellett adni egy euróért, vagyis vészesen közeleg a szerdai történelmi mélypont.

The post Lépett az MNB, de továbbra is padlón a forint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés