:

Kémprogramok elleni funkcióval látják el az Apple eszközeit

Kémprogramok elleni funkcióval látják el az Apple eszközeit

Júniusi eseményén az Apple bejelentette, ősszel új operációs rendszer érkezik a készülékeire. Az iOS 16, az iPadOS 16 és a macOS Ventura rendszerek pedig úgy tűnik, az elmúlt időszakban egyre nagyobb veszélyt jelentő kémprogramok elleni védelemmel is el lesznek látva, derül ki az Apple oldalán közzétett jelentésből. Az úgynevezett Lockdown Mode kifejezetten az újságírók, aktivisták és politikusok biztonságát hivatott növelni.

Az új operációs rendszerhez fejlesztett funkció számos üzenettípust blokkol, többek között letiltja a linkek előnézetét, alapértelmezés szerint kikapcsol bizonyos webböngészési technológiákat, blokkolja az ismeretlen forrásból érkező meghívásokat és FaceTime-hívásokat, valamint lezárja a számítógépekhez vagy kiegészítőkhöz való vezetékes kapcsolatokat, amíg az eszköz le van zárva. Emellett a Lockdown Mode arra is képes lesz, hogy letiltsa az új konfigurációs profilok hozzáadását, és az MDM-et, vagyis a készülékek távolról történő monitorozását is blokkolja.

Apple

A Google Project Zero csapata szerint egyébként éppen ezek hiánya eredményezte azt, hogy könnyedén tudták megfertőzni az iPhone-készülékeket az itthon is jól ismert izraeli kémszfotverrel, a Pegasussal.

Bár a felhasználók túlnyomó többsége soha nem lesz célzott kibertámadások áldozata, azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük azt a kevés felhasználót, aki mégis. Ezért folytatnunk kell az ezen felhasználóknak szánt védelem továbbfejlesztését, valamint azon kutatók és szervezetek támogatását, akik kiemelt fontosságú munkát végeznek a digitális támadásokat létrehozó zsoldosvállalatok leleplezésében.

– jelentette ki az Apple biztonsági mérnöki és architektúráért felelős vezetője, Ivan Krstić. 

Más technológiai cégek is tettek már hasonló erőfeszítéseket a kémprogramok ellen, emeli ki a Verge. A Google fiókjainak Advanced Protection Programja vagy a Super Duper Secure Mode, amelyet a Microsoft tavaly ősszel kezdett tesztelni az Edge-ben szintén ebbe a kategóriába tartozik. A portál szerint azonban a Lockdown Mode a biztonság új szintje, amely milliók számára lesz elérhető, amint az új szoftverfrissítések megérkeznek.

Az Apple ígérete szerint idővel tovább erősíti majd a Lockdown Mode-ot. A biztonsági kutatóközösség ösztönzésére pedig egy új kategóriát is létrehoznak az Apple Security Bounty programon belül, hogy jutalmazza azokat a kutatókat, akik új megkerülési módokat fedeznek fel a Lockdown Mode-ban, és így segítenek a védelem javításában. Azok a szakemberek, akik ilyet fedeznek fel, akár 2 millió dollárt is kaphatnak, ami a vállalat szerint a legmagasabb az iparágban. Jelezték továbbá, hogy az NSO Group ellen indított perben megítélt kártérítésen felül 10 millió dolláros támogatást is nyújt majd az Apple az olyan szervezeteknek, amelyek vizsgálják, leleplezik és megelőzik a célzott kibertámadásokat.

Lányi Örs további cikkei Kétszáz nyelvre képes fordítóprogramon dolgozik a MetaMegvan, mikor jön az év legjobban várt játékaVizsgálják a Microsoft és az Activision 70 milliárd dolláros üzletét

The post Kémprogramok elleni funkcióval látják el az Apple eszközeit first appeared on 24.hu.