:

Irányt váltott a kormány, lépett a jegybank – dupla mankót kapott a forint

Engedett az Európai Bizottságnak a kormány, extra kamatemelésről döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – csütörtök délután meg is rázta magát a forint.

Jelentősen erősödött a forint azt követően, hogy kiderült, a kormány négy ponton is elfogadta az Európai Bizottság álláspontját, így nagyobb esély látszik arra, hogy Magyarország megkaphassa az uniós helyreállítási alap forrásait.

Az árfolyamot erősítette továbbá az is, hogy az MNB bejelentette, soron kívül, jövő heti monetáris tanácsi ülésen megemeli az alapkamatot is, miután mai ülésén újabb 200 bázisponttal megemelte az egyhetes betét kamatát.

Kedden, szerdán vérengzés

Az előző napokon még újabb mélypontokra gyengült az árfolyam a főbb devizákkal szemben. Az euró legmagasabb jegyzése 416,95 forint, a dolláré 409,82 forint, a svájci franké 421,17 forint lett.

Csütörtökön megnyugvás

Csütörtökön már tudható volt, hogy az MNB kamatemeléssel készül, így reggel az eurót 408,44 forinton, a dollárt 399,96 forinton, a svájci frankot pedig 412,90 forinton jegyezték.

Erre érkezett a befektetők által már napok óta hiába várt kormányzati kommunikáció és a jegybank együttes lépése, ami láthatóan némileg megnyugtatta a piacokat.

A nap végére a forint az euróval szemben a 403-as szint alá erősödött, a dollár árfolyama 398,62 forintra, a svájci franké 409,58 forintra csökkent.

Az MNB azt írta, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a következő, július 12-i monetáris tanács ülésen napirendre kerül.

Vidámabb volt a tőzsde is

A képhez hozzátartozik, hogy ma a világ tőzsdéin is jobb hangulat uralkodott, ez a magyar tőzsdét is pluszba húzta. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 337,19 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 39 689,27 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: a vezető részvényeket érintő piacbefolyásoló adat nem érkezett csütörtökön, a nemzetközi pozitív hangulat befolyásolta a kereskedést a tőzsdén.

Úgy vélte, a részvénypiac akkor fog reagálni a helyreállítási alap pénzeiről szóló hírekre, ha Magyarország ténylegesen megállapodik az Európai Unióval.

The post Irányt váltott a kormány, lépett a jegybank – dupla mankót kapott a forint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés