:

Befuccsolhat Musk 44 milliárdos bombaüzlete

A Washington Post szerint egyre több jel mutat arra, hogy meghiúsul Elon Musk tervezett Twitter-felvásárlása.

Megrekedtek a tárgyalások Elon Musk és az őt támogató befektetők, valamint a Twitter között, írja a Washington Postra hivatkozva a Forbes.com. A dollármilliárdos csapata úgy érzi, a Twitter stábja nem elég együttműködő, nem szolgáltatnak nekik például elég információt a kamuprofilokról.

A lap forrása szerint Musk hamarosan stratégiát vált, hogy lezárja az üzletet, de hogy ez pontosan milyen irányváltást jelent, azt nem tudni.

Mi a probléma?

A nézeteltérés gyökere a kamuprofilok számában keresendő: a Twitter állítja, hogy ezek aránya legfeljebb 5 százalék, Musk ezt egyre kevésbé hiszi el. A két fél egyike sem kommentálta az amerikai Forbes kérdéseit.

Ha bármelyikük kihátrál, 1 milliárd dolláros büntetést kénytelen fizetni, bár ezt vélhetően egy jogi huzavona előzné meg.

Ha Musk lép vissza, akkor a Twitter megpróbálhatja akár a bíróságon kikényszeríteni, hogy tartsa magát korábbi vállalásához, és vásárolja fel a céget.

Mi történt eddig?

Április 25-én a Twitter igazgatósága elfogadta Musk ajánlatát – ez részvényenként 54,2 dolláros felvásárlási árról szólt, és a társaság 100 százalékát érintette. Május 13-án Musk közölte, hogy továbbra is elkötelezett, de szünetelteti a tárgyalásokat, amíg nem kap elég adatot a kamuprofilokról. Teljes átvilágítást Musk csapata nem akart csinálni, így végül a Twitter hozzáférést adott a felhasználói adatokhoz. A Twitter részvényei az elmúlt hónapokban megsínylették a tárgyalások megakadását, amit súlyosbított, hogy közben egyébként is erős eladói nyomás nehezedett a tech papírokra. Csütörtökön 38,79 dolláron zárta a napot, a cég tőzsdei kapitalizációja így 30 milliárd dollár alá esett.

Mit ígér?

Musk egyébként azzal az ígérettel vágott bele a Twitter felvásárlásába, hogy – szemben a mostani gyakorlattal – sokkal kevésbé fogja moderálni a kommenteket, és nem fogja letiltani a szélsőséges véleményeket, ha egyszer a tulajdonába kerül.

Egy fontos szám

Muskról tegnap derült ki, hogy immár kilenc gyereke született három nőtől, legutóbb tavaly novemberben és decemberben egy ikerpár és egy másik gyerek (értelemszerűen két anyától). A hírekre Musk úgy reagált (a Twitteren), hogy: „Mindent megteszek Amerika kritikus népesedési tendenciái ellen.”

Kiemelt kép: Elon Musk Twitter-profilja

The post Befuccsolhat Musk 44 milliárdos bombaüzlete appeared first on Forbes.hu.