:

„A kormány is rájött, hogy nagyon nagy baj van”

„A kormány is rájött, hogy nagyon nagy baj van”

Terjedelmes interjút adott a G7-nek Jaksity Görgy, a Forbes legutóbbi sztárkommentelője. A Concorde Értékpapír alapítója szerint a forint a játékpénz kategóriája felé halad, de legalább a kormány egyelőre nem akar minket kiléptetni az unióból. Képtelen lenne az ország az euró bevezetésére, a világ pedig arra, hogy sarokba küldje Oroszországot.

Jelentősen megváltozott a magyar külpolitika és politikai kommunikáció, rájött a kormány, hogy nagyon nagy baj van. Ezt Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági elnöke a G7-nek adott interjúban mondta. „A kormány mindent meg szeretne tenni, hogy békét kössön Brüsszellel az uniós források ügyében” – mondja Jaksity, aki a Forbes júliusi számának sztárkommentelője (ő az, aki a nyomdába adás előtt már elolvasta a magazint, és a számára fontos, érdekes cikkekhez pár mondatot, kommentet fűzött).

„Nekiindultunk ennek az évnek azzal, hogy lesz pár százalék infláció és 5–6 százalékos gazdasági növekedés. Most ott tartunk, hogy lesz tizenvalahány százalék infláció és a vártnál sokkal kisebb növekedés” – magyarázta azzal, hogy a fizetési mérleg, illetve a költségvetési helyzet jelentősen romlott.

Az uniós források ügyében arra számít, hogy van realitása egy középutas megegyezésnek, egyik fél sem diktál a másiknak.

„Magyarországnak nagyon rossz lenne az alkupozíciója, ha nem tudna alkalmazni néha olyan eszközöket, mint amit például az olajembargó kapcsán, hogy időnként bedugja a küllők közé a vasbotot.”

Abban biztos, hogy az unió tagjai maradunk, egyelőre a közelében sem vagyunk annak, hogy a kormány ki akarja léptetni az országot a közösségből.

Lesz-e magyar euró?

Jaksity szerint politikai szándék sincs a bevezetésre, és a gazdaságunk is fényévekre van tőle. De nem is ezt tartja fontosnak, hanem azt, hogy meg tudjuk-e teremteni és fenntartani a magyar gazdaság hosszú távon stabil fejlődésének feltételeit? „Hab a tortán, hogy ebből következik az, hogy be tudja vezetni az eurót.”

Hangsúlyozta, hogy az előző évtized felében gyakorlatilag stagnált az ország, majd a másodikban jött egy nagyon prociklikus költségvetési és jegybanki politika (amikor gazdasági konjunktúra mellett is ösztönző intézkedésekkel éltek), ami

„a járványra adott válaszokkal elszabadult hajóágyúvá vált.”

A jegybank mérlege például megduplázódott egy év alatt. „Még a forinttal együtt is, ami most már tényleg a játékpénz kategóriája felé halad, tizenvalahány százalékos inflációnál gyorsan duplázódnak a dolgok, de azért nem egy év alatt.”

Lesz globális recesszió?

„A jegybanki és költségvetési programok, mint a növekedési hitel- és kötvényprogram, a különböző kedvezményes hitelek óriási és rövidtávú ugrást hoztak a magyar privátszektor és a kormányzat eladósodottságában. Szerintem ez túl gyorsan túl nagy lépés, ez az egyik legfontosabb tényezője annak, hogy 410 forint az euró.”

A globális recesszió viszont egyelőre kérdéses. Jaksity szerint van optimista forgatókönyv, ami szerint megússzuk két, rosszabb esetben három negyedévnyi nulla körüli vagy enyhe mínuszos növekedéssel az Egyesült Államokban és az EU-ban, Kína és más korábban gyorsan növekvő gazdaság esetében pedig pár százalékosra visszaeső gazdasági növekedéssel. De nyilván van nagyon pesszimista forgatókönyv is, kiindulva a háborúból és annak hatásaiból. Európa esetében az energiahelyzet nagyon durva.

„Szinte biztos, hogy az ipar számára nem lesz elég gáz, sőt lehet, hogy a fűtést is korlátozni fogják.”

El ugyanakkor nem menne az országból, bár anyagi lehetőségei miatt megtehetné. Mint mondja: szeret itt élni, még adót is örömmel fizet, kis túlzással még a nemrég bejelentett adókat is. „Az a bajom, ha nem az történik az adómmal, amit egyébként egy normális állampolgár szeret látni, tehát hogy felelősen gazdálkodik vele az állam.”

Oroszország elszigetelődik?

Oroszországgal kapcsolatban viszont nem várja, hogy az ország teljesen elszigetelődne. „Egy globális gazdaságban nem lehet a sarokba küldeni egy ilyen országot.” Egy régi anekdotával szemléltette Oroszország és a világ egyes, főleg olajfüggő országainak kapcsolatát.

„A magyar elvtársak a repülőtéren várták Kadhafit, Líbia államfőjét. Nyár volt, folyt róluk a víz. Az hiszem Maróthy elvtárs kérdezte, hogy Kádár elvtárs, hát hol van a líbiai vezető, órák óta várjuk. Nincs nekünk önérzetünk? Erre Kádár elvtárs azt mondta, hogy Maróthy elvtárs, önérzetünk van, de olajunk az nincs.”

The post „A kormány is rájött, hogy nagyon nagy baj van” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés