:

Nőnek az árak, az albérletekre egyre kisebb lesz a fizetőképes kereslet

Nőnek az árak, az albérletekre egyre kisebb lesz a fizetőképes kereslet

Egy év alatt több mint húsz százalékkal drágultak a budapesti albérletek, így júniusban átlagosan 173 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért a fővárosban. A felpörgő infláció és a jegybanki alapkamat emelése pedig már most megágyaz a következő év albérletpiaci viszonyainak.

A Rentingo.com közösségi albérletkereső platform Forbes.hu-nak is eljuttatott pénteki elemzésében kiemelte: az infláció felpörgésével együtt idén júniusban tovább folytatódott a fővárosi bérleti díjak emelkedése. A tavalyi év azonos időszakához képest több mint húsz százalék volt a drágulás, így a bérbeadók átlagosan 173 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért.

Az elmúlt években növekvő fizetések miatt a bérlők egyelőre követni tudták az áremelkedést, és immár átlagosan 166 ezer forintért kerestek kiadó lakást Budapesten,

ami 23 százalékos emelkedés 2021 júniusához képest.

Forrás: Rentingo

Nő a feszültség

A kétszámjegyű infláció és a jegybanki alapkamat emelése miatt már az év további részében is érzékelhetően nőni fog a feszültség a bérbeadói és bérlői oldal között. A befektetők számára az inflációkövető állampapír kétszámjegyű hozama valós alternatívát jelent az ingatlanvásárlással szemben, ezért a következő időszakban lassul majd a kiadó ingatlanok számának emelkedése.

A bérbeadásból realizálható, átlagosan 4–6 százalékos hozam ugyanis jelentősen elmarad mind az inflációtól, mind a lakossági állampapírhozamoktól, így egyre kevésbé lesz vonzó bérlakásba fektetni.

A bérből és fizetésből élőket főként az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése érinti érzékenyen, csökkenni fog a bérleti díjra elkölthető jövedelmük, ezért nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal,

így már a közeljövőben egyre látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel az albérletpiacon.

Több ebből Nőnek az árak, az albérletekre egyre kisebb lesz a fizetőképes kereslet Az Átrium már majdnem feladta, de egyelőre mégsem zárnak be

The post Nőnek az árak, az albérletekre egyre kisebb lesz a fizetőképes kereslet appeared first on Forbes.hu.