:

A legnagyobbakkal kell versenyre a Honor új csúcstelefonja

A legnagyobbakkal kell versenyre a Honor új csúcstelefonja

A Honor sokáig a Huawei olcsóbb készülékeket kínáló, fiatalosabb almárkájaként volt ismert, ma viszont már önálló cég, miután az egykori anyacég megvált tőle, így ellensúlyozva azokat a meglehetősen kellemetlen hatásokat, amiket az Egyesült Államok szankciói okoztak a vállalatnak.

A Honor azóta köszöni szépen, jól van: a telefonjai Google alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal kerülnek a boltokba, és Kínában is egyre jobb pozíciót harcol ki magának. Az új készülékei közül az elmúlt másfél évben ugyan csak a középkategóriás modellek jutottak el a magyar piacra (pl. a Honor 50), idén nyáron viszont befutott a Magic4 Pro is, ami az abszolút felső kategóriát képviseli.

Honor Magic4 Pro okostelefon

A Honor újdonsága külsőre sajnos nem egy izgalmas készülék, kicsit olyan, mint a Huawei P50 Pro: egy hatalmas tepsi (163,6 x 74,7 x 9,1 mm, 6,81 hüvelykes kijelző), ami megragadt a 3-4 évvel ezelőtti szinten. Mindenhol lekerekített, éppen ezért csúszós, fél kézzel olykor nehezen fogható készülékház, csillogó üveg hátlappal, amit természetesen szépen gyűjti az ujjlenyomatokat.

A hátul található kamerasziget szó szerint hatalmas, viszont a hátoldal közel egyharmadát elfoglaló, kör kialakításnak köszönhetően legalább nem billeg a készülék, ha letesszük egy sík felületre. Az összeszerelés hibátlan (ahogy illik), adott az IP68 szabvány szerinti víz- és porállóság, a bővíthető háttértárról és a jack csatlakozóról viszont le kell mondanunk. A SIM-foglalatba ettől függetlenül két kártya helyezhető, a képernyőbe építve pedig egy kifejezetten gyors és pontos ujjlenyomat-olvasót kapunk, de adott a 3D-s arcfelismerés is, ha valaki esetleg erre vágyna.

Mohos Márton / 24.hu

Kijelzőként egy 10 bites OLED panelt kapunk, 1312 x 2848 pixeles (QHD) felbontással, 120 Hz-es képfrissítéssel és olyan fényerővel (1000 nit), amivel még a nyári tűző napon is gond nélkül kivehető minden a képernyőn. A kontraszt és a színek megjelenítése szintén parádés, és adott a HDR10+ támogatás is, így mindenféle tartalomfogyasztásra is tökéletes a hatalmas kijelző.

A burkolat alatti komponensekre szintén nem lehet panasz, decens hardvert kapunk: Snapdragon 8 Gen 1 rendszerchip, 8 GB memória, 256 GB villámgyors UFS háttértár. Az Android 12-re felhúzott Magic UI 6.0 tökéletesen fut ezen az összeállításon, és alig akad olyan program vagy mobiljáték, ami kifogna rajta. Aktív használat mellett a készülékház ugyan fel tud melegedni, de nem annyira, hogy valóban zavaró lenne – csak érdemes erre felkészülni. Ahogy arra is, hogy az erőforrás-igényesebb alkalmazások futtatása azért viszonylag gyorsan le tudja meríteni a 4600 milliamperórás aksit, napi egyszer töltőre kell tenni a mobilt.

Cserébe akár 100 wattal is pumpálható energia a telepbe, kevesebb, mint fél óra alatt juthatunk el nulláról a maximumra, ráadásul a gyártó a dobozba tette az ehhez szükséges töltőfejet is. Emellé megkapjuk a 100 wattos vezeték nélküli töltést is, ami manapság tényleg páratlan tulajdonság, ugyanakkor van egy olyan gyanúnk, hogy ezt csupán a vásárlók kis százaléka fogja kihasználni.

Mohos Márton / 24.hu

A Magic4 Pro emellett tudja az 5G-t, a Bluetooth 5.2-t, adott a Wi-Fi 6 szabvány, az USB Type-C 3.1 csatlakozó, van továbbá GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdas pozicionálás, és nem maradt ki az iránytű, az infra, a giroszkóp és az NFC chip sem, így nem gond a mobilfizetés sem.

Fotóban sem utolsó

Az előlapon a kapszula alakú kameraszigetben egy 12 megapixeles szelfi egység, és egy 3D TOF mélységszenzor kapott helyet, feladatuk a tökéletes szelfik elkészítésének biztosítása, és nem is kell csalódni a végeredményben. A hátlap hatalmas kameraszigete ezzel szemben összesen négy egységet rejt: egy 50 megapixeles főkamerát, egy szintén 50 megapixeles széles látószögű modult, egy 64 megapixeles telefotót, illetve egy 3D TOF szenzort – utóbbi itt is abban lesz a segítségünkre, hogy remek elmosódott hátterű portrékat lőjünk a telefonunkkal.

Mohos Márton / 24.hu

Ez az összeállítás olyan, amivel laikusként is pompás képek készíthetők: a legtöbbet használt főkamera nappal és este is részletgazdag és éles fotókat produkál, a széles látószögű egység ugyanakkor főleg normális fényviszonyok között muzsikál jól, este már zajodosnak a felvételek. Ami a nagyítást illeti, itt érződik, hogy a Honor egykoron a Huawei alá tartozott: a benagyított fotók tízszeres zoomig szinte hibátlan végeredményt biztosítanak, főleg ha állvánnyal fotózunk.

Hivatalosan amúgy 3,5x az optikai nagyítás, és ezt a lehetőséget használva alig lesz valaki, aki megmondja, hogy zoomoltunk az exponáló gomb lenyomása előtt.

Videó téren be kell érnünk a 4K felbontással és 60 képkocka per másodperccel, tehát nincs 8K, a végeredményre viszont így sem lehet panasz, bár tény, hogy a képstabilizáláson még lenne mit javítania a gyártónak. Ami valamelyest kuriózum, hogy ennél a telefonnál adott a lehetőség LOG formátumban rögzíteni a mozgóképeket, ami főleg azoknak lesz előny, akik szeretnek utólag bíbelődni a nyers felvétel szerkesztésével, kifejezetten erre szánt, komolyabb programokkal.

Túl erős a mezőny

A Honor Magic4 Pro a hiányosságai ellenére (unalmas dizájn, bővíthetőség hiánya) egy nagyon jól összerakott telefon, aminek egyetlen aspektusába lehet komolyabban belekötni, méghozzá az árába, amit 470 ezer forintban állapított meg a gyártó. Nagyjából ugyanaz a gond itt is, mint a kistestvér Magic4 Lite esetében: ha kevésbé vastagon fog a ceruza (20-30 ezerrel), akkor jó szívvel ajánlanánk a készüléket, ennyi pénzért viszont nem beszélhetünk egyértelmű elsőségről.

Kapcsolódó Ennyiért nem elég erős a varázslat a Honor Magic4 Lite 5G-ben Az árcédula nem feltétlenül van összhangban a mobil tényleges képességeivel.

Mert a nagyjából ugyanennyiért kínált Oppo Find X5 Pro egy sokkal izgalmasabb készülék, a hasonló képességű Samsung Galaxy S22 Ultra mellé egy kifejezetten hasznos toll is jár, és a szoftver is kiforrottabb, arról pedig még nem is beszéltünk, hogy ennyiért már iPhone 13 Pro Max kerülhet a kezünkbe – ami szolgáltatások és videózás terén is lekörözi a Honor üdvöskéjét.

Szóval akad konkurencia bőven ebben a kategóriában, méghozzá a legnagyobb nevek, és bár a Magic4 Pro is olyan telefon, ami nem okoz majd csalódást a bizalmat szavazóknak, viszont az utóbbiak száma magasabb lehetne, ha a gyártó még dolgozna az árstratégiáján.

Birkás Péter további cikkei A kőkemény gamerek megvalósult álma a Sony vadonatúj monitoraEgészen különleges képek kerültek a SzépművészetibeA stílusnak olykor horribilis ára van

The post A legnagyobbakkal kell versenyre a Honor új csúcstelefonja first appeared on 24.hu.