:
Breaking News

Szexi, mindenhova elkísér, de azért mindent nem csinál meg!

Szexi, mindenhova elkísér, de azért mindent nem csinál meg!

Az MSI egy kicsi és könnyű laptoppal hódítaná meg azok szívét, akik egy figyelemfelkeltő külsejű, ultrahordozható gépre vágynak. Ez az MSI Summit Evo, amelyről a cég azt állítja, hogy az aranymetszés szabályának figyelembe vételével tervezték, és amiről úgy általában ódákat zengett. Megnéztük mit tud, és tényleg szóba jöhet-e azoknál, akik alapvetően munkára, tanulásra, filmezésre keresnek egy kényelmesen hurcolászható notebookot.

Az MSI nem tartozik Magyarországon a legismertebb IT cégek közé, pedig a tajvani társaság évtizedek óta globálisan ott van az első vonalban.

A notebookokra is nagyon ráfeküdtek már egy ideje, és gyakorlatilag minden alkategóriába kínálnak abszolút elit ligás, minden jóval teletömött készülékeket is.

Így akadnak olyan laptopjaik is, amelyeket kifejezetten azoknak tervezték, akik sokat mozognak, és emiatt könnyű, kompakt eszközben gondolkodnak.

A jó élet Szalai Péter 9 perc olvasás
Jön a hajtogatható tv, a vírusgyilkos robotporszívó, a 3D kijelzős laptop
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Kőkemény technológiai erődemonstráció – az Apple megcsinálta a világ legjobb laptopjait
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Korai lenne még leírni a Huaweit – mutatjuk, miért

E család tagja a beszédes nevű Summit Evo Flip legkisebb és legújabb verziója, amely 2022 júliusában futott be a magyarországi boltokba.

Szóval egy tényleg totál forró termékről van szó, amelynek árcéduláját meglátva joggal gondolhatja bárki, hogy itt azért nem egy hétköznapi eszközről van szó.

690 000 forintot kóstál ugyanis, ami áremelkedés ide vagy oda ebben a szegmensben még mindig kiemelkedő összegnek számít.

Aranymetszős külső

Az ismerkedés első pillanatában feltűnik, hogy a képernyő “magasabbnak” tűnik a megszokottnál, ami így is van. 16:10 képarányú a megszokott 16:9 helyett. Ez nem számít totálisan egyedi megoldásnak, hiszen mostanában a Microsoft is kísérletezett hasonlóval a Surface laptopjainál, de tény, hogy a legtöbb mai laptoptól e tekintetben eltér. Mindezt a gyártó azzal indokolja, ezzel az aranymetszés szabályait követték (Φ ≈ 1,618), és ez az úgynevezett aranyarány értelemszerűen az egész készülékházra is jellemző. Ennek köszönhetően pedig az összhatás elméletileg harmonikusabb, esztétikusabb. Hát egy hagyományos laptop mellé téve én nem érzékeltem, hogy szebb lenne a látvány! De tény, hogy e megoldásnak köszönhetően más a kijelző formája, és a dokumentumoknál, weblapoknál kisebb a holttér, valamint nagyobb a hasznos terület.

Az MSI csúcslaptopja hazánkba is megérkezett. Kép: MSI

Erre az aranymetszés dologra az MSI egyébként érezhetően nagy hangsúlyt fektet. A gyári háttérkép ugyanis az erre utaló, mindenki által ismert ábra, ráadásul az éleket is rózsaaranyra színezték. Ennek köszönhetően a termék kifejezetten figyelemfelkeltő, kilóg a sorból, de én már egy picit soknak éreztem.

Túltolták az aranyozást.

A gyártó más termékeinél is hajlamos kicsit túltolni a díszítéseket, amitől olykor kicsit bazári lesz a végeredmény, és itt is ezt a koncepciót követték. E nyilván ízlés kérdése, és biztos vagyok benne, hogy sokaknak be fog jönni ez az irányzat. Én személy szerint a Thinkpad féle vonal híve vagyok, azaz az tetszik, ha egy laptop teljesen fekete, mindenféle optikai tunningtól mentes, de aki képben van, az látja rajta, hogy nagyon menő. A modell 30 centi széles, 22 centi mély, és csupán 1,49 centi vastag, szóval kifejezetten kompakt darabról van szó, amely akár egy kisebb táskába is vidáman befér.

A káva vékony, a külső modern.

A súlyára sem lehet panasz, ugyanis mindössze 1,35 kilót nyom, ezzel pedig a mai mezőnyben könnyűnek számít. Tehát egy kényelmesen hordozható modellt pakoltak le az asztalra a mérnökök. A csatlakozókínálatra (HDMI 2.0, 2 db. USB-C Thunderbolt, fejhallató, MicroSD olvasó) nem lehet panasz, bár én azért még egy USB 2.0-t pakoltam volna rá, hogy egyszerre rá lehessen dugni egy egeret és egy pendrive-ot is. Ez nyilván egyszerűen orvosolható egy külső USB hub bevetésével, de ez nem túl elegáns megoldás.

Használat közben – Mire jó?

Az egyik legmodernebbnek számító, 12. generációs Intel i7-1280P processzor került bele 16 GB RAM társaságában, viszont külön videókártya kimaradt, így be kell érni az alaplapra integrált Intel Iris XE grafikus chippel. Ez pedig azt jelenti, hogy a komplexebb 3D grafikájú játékokat, és a tervezőprogramokat (pl ArchiCAD és társai) el lehet felejteni. Viszont minden másra tényleg nagyon jó. Legyen szó netezésről, levelezésről, chatelésről, irodai szoftverek futtatásáról, videózásról, filmezésről vagy képszerkesztésről, a termék villámsebesen hasít.

Azoknak találták ki, akik sokat utaznak. Kép: MSI

Egy 70 WH-s akkumulátorral látták el, ami ebben az ultramobil kategóriában kiemelkedő kapacitásnak számít. Ez az üzemidőn is meglátszik, hiszen bár a gyártó által beígért 20 órát nem érte el, de 10-15 órát ki lehetett belőle préselni, ami egyszerűen pazar eredmény.

Az is szuper, hogy a gyorstöltéssel csupán másfél óra alatt 60 százaléknyi szintre telítődik az akksi, szóval a hordozható eszközök szegmensében létfontosságúnak számító energiagazdálkodást nagyon jól megoldották.

A két darab, egyenként 2 wattos beépített hangszórója alapszintű megszólalást produkál, azaz a hangerő megfelelő, hibákat nem tapasztalni, ám a hangzás bántóan steril, természetellenes. De az az igazság, hogy ennél nem is vártunk többet, ugyanis olyan notebook még nem nagyon született, ahol ne lenne gond a hangminőséggel. Szóval e téren hozza a kötelező minimumot a termék.

Jár mellé egy toll, ami sokoldalúbbá teszi.

A hűtésre sok panasz nem lehet, hiszen bár némi melegedés érzékelhető, ha zakatol a vas, de azért kellemetlenné sosem forrósodik a készülékház. A ventilátor halk, így zavaró búgástól nem kell tartani. A beépített webkamera sem hiányzik, a HD felbontás megfelelő, zajosodás sem jelentkezik ha van némi fény a szobában, így az egység által produkált képminőség rendben van. Az pedig külön tetszett, hogy a webkamera fizikailag is lezárható, így nem kell attól tartani, hogy bárki távolról kukkolna. Korábban volt dolgom olyan MSI laptopokkal, aminél gond volt a billentyűzettel, de ezeket a hibákat mostanra kiküszöbölték.

A billentyűzet és az egér is remek.

A gombok mérete, nyomásútja és ellenállása megfelelő, és a háttérvilágítást sem spórolták ki. Az egeret helyettesítő tapipad kifejezetten méretes, kellően stabil, nem billeg, nem lötyög, és nem is akadozik vagy csúszkál rajta az ujj. A hagyományos gombokat lehagyták viszont róla, ami esztétikus, ám kevéssé funkcionális megoldás. Említést érdemel az 1 TB-os SSD háttértár, amely egyrészt ugyebár kellő tárolókapacitást szavatol, és nem utolsó sorban igen gyors.

Tablet is

13,4 hüvelykes, Full HD-s kijelzőt kapott, ez a felbontás pedig azért ma már alapelvárás. Az IPS LED LCD panel által produkált színek szépek, természetesek, de a képminőség terén az OLED-es riválisaitól elmarad.

A kontraszt itt kisebb, a fekete helyett sötét szürkét látunk, és ha egy olyan eszköz mellé tesszük, amely a rivális képalkotási eljárásra épül, akkor a tónusok picit fátyolosnak tűnnek.

A mozgásmegjelenítés hibátlan, legalábbis én anomáliákat nem tapasztaltam. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok kezelését, és mivel a maximális fényerő kellően nagy, a méréseim szerint 450 nit, így ennek a funkciónak van értelme, hiszen az úgynevezett HDR effektus érzékelhető.

Tabletként is bevethető.

A képernyő egyébként érintésérzékeny, ami nagyon-nagyon hasznos lehet munkavégzés vagy tanulás során. Ráadásul a termék dobozában megtalálható a cég speciális tolla is, ami pontos vezérlést tesz lehetővé, és a grafikus vagy irodai szoftvereknél is nagyon jól jöhet. Mint ahogy az is, hogy a kijelző teljesen kifordítható, és ilyenkor ez az MSI Summit Evo Flip gyakorlatilag egy tabletként funkcionál. Igaz egy hagyományos táblagépnél azért értelemszerűen nehezebb, és egy kézzel nem is túl kényelmes a fogása.

Kinek jó az MSI Summit?

Kezdjük a legfontosabbal: Az MSI Summit Evo Flip tényleg egy szuper notebook, amelybe remek processzor, sok RAM, kellően nagy tárhely és szuper akkumulátor került. A kijelzője remek, mint ahogy az is, hogy sokoldalúan akár táblagépként is bevethető. Irodai alkalmazásokhoz, tanulásra, képszerkesztésre, multimédiás tartalmakhoz kiváló megoldás lehet olyasvalaki számára, aki egy nem túl nagy, és mobilitásra tervezett figyelemfelkeltő külsejű gépet keres.

Igazi presztízs modell. Kép: MSI

Egy olyan masinát, amivel be lehet ülni egy kávézóba, de akár egy fontos tárgyalásra is. Viszont tény, hogy játékra nem jó megoldás, szóval aki gamer készülékben gondolkodik, az jobban teszi, ha másfelé nézelődik. Hogy őszinte legyek, arról nem vagyok meggyőződve, hogy majdnem hétszázezer forintot megér-e, de az tény, hogy mezőnyből tudása, kialakítása és funkciói révén is kiemelkedik.

The post Szexi, mindenhova elkísér, de azért mindent nem csinál meg! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés