:

Így szennyezik a napelemek a bolygót

Így szennyezik a napelemek a bolygót

A napelemek egyre több háztartás és gazdaság számára válnak elérhetővé világszerte, azonban a napenergia továbbra is csak a globális villamosenergia-mix 3 százalékát teszi ki. A megújuló energiaforrás kapcsán komoly gondot okoz, hogy az elhasznált paneleket nem hasznosítják újra kellő mennyiségben: az Egyesült Államokban a leselejtezett panelek nagyrészt a szeméttelepeken végzik, vagy felaprítják azokat. A Rystad Energy vállalat elemzése szerint azonban 2030-ra több mint tizenötszörösére nőhet a kiszuperált kollektorok újrahasznosításából származó összeg, írja a Verge.

A hulladéklerakók napjainkban még könnyű és olcsó megoldást jelentenek, mivel az újrahasznosított, napelemekhez használt anyagok eladásában származó összegek nem kompenzálják a szállítási és újrahasznosítási költségeket. Azonban az egyre növekvő kereslet miatt elengedhetetlennek tűnik az újrahasznosítás, ugyanis a napkollektorokban használt anyagok és ásványi anyagok árai idővel jelentősen megemelkedhetnek majd, miközben a kitermelhető mennyiség csökken.

Napjainkban mindössze 0,08 százalékát hasznosítják újra az élettartamukat kitöltött paneleknek.

2040-re azonban mind az elhasznált mennyiség, mind pedig az újrahasznosítás nőni fog a Rystad szerint. Előrejelzéseik szerint ez azt jelentené, hogy a 27 millió tonnás éves felesleg mintegy 6 százalékát fogják újrahasznosítani, ez az arány pedig folyamatosan emelkedhet majd. A vállalat arra számít, hogy a napelemekből származó újrahasznosítható anyagok értéke a következő években exponenciálisan nőni fog, és az idei 170 millió dollárról 2030-ra 2,7 milliárd dollárra emelkedik.

A megoldás pedig egyre inkább szükségessé válik. A napenergia ugyanis igazán a 2000-es években kezdett el terjedni, és a nagyjából 25 éves élettartam lejártával – ami néhány év múlva itt van – a kiselejtezett napelemek első nagy hulláma még csak most jön. 

Ehhez azonban technológiai fejlődésre is szükség van. Napjainkban ugyanis a napelemekhez használt anyagok bányászata rendkívül káros a környezetre, a Business & Human Rights Resource Centre dokumentációja szerint ráadásul a munka során gyakran követnek el emberi jogi visszaéléseket, és alkalmaznak kényszermunkát. Az is problémát okoz, hogy a kitermelés viszonylag kevés országra koncentrálódik, így az ellátási lánc rendkívül sérülékeny. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a régi panelekből egyre könnyebb lesz értékes anyagokat kinyerni, így az újrahasznosítás pénzügyileg is kedvezőbbé válhat.

A vállalat szerint a visszanyert ezüst, poliszilícium, réz és alumínium hozhatja majd a legtöbb pénzt az újrahasznosítási piacon. Napjaink újrahasznosítási módszereivel azonban az ezüstöt és a szilíciumot meglehetősen nehéz elkülöníteni. Az újrafeldolgozás azonban hamarosan kifinomultabbá válhat, köszönhetően az innovációnak és a kutatásoknak.

Japánban például az NPC vállalat már rendelkezik olyan napelem-szétszerelő géppel, amely egymagában képes a napelemek hasznos elemeinek szétválogatására. Az Arizonai Egyetem kutatói pedig az energiaügyi minisztérium támogatásával dolgozik egy projekten, amely jelentősen csökkentené az újrahasznosításhoz szükséges vegyi anyagok által okozott környezeti terhelést.

Lányi Örs további cikkei A magyarok számára fontosabb a teljesítmény, mint a biztonságMusk már nem tárgyal a Twitter felvásárlásárólMár csúcsmobilt is vehet a 3G-s telefonok után járó támogatásból

The post Így szennyezik a napelemek a bolygót first appeared on 24.hu.