:

Kiszivárgott iratok bizonyítják az Uber piszkos lobbizásait

Magyarországon is erős lobbitevékenységet folytatott a közösségi szállítással foglalkozó startup. Mások mellett Vitézy Dávidot és Kóka Jánost is megkörnyékezték.

A brit The Guardian birtokába jutott 124 ezer dokumentum, közte 83 ezer e-mail és beszélgetést rögzítő fájl arról, hogy az amerikai Uber miként lobbizott számos országban 2013 és 2017 között politikusoknál azért, hogy számára kedvező jogszabályok megalkotását érje el.

A lap a dokumentumokat az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) tényfeltáró újságírói hálózattal is megosztotta, így jutott el az 29 ország 180 újságírójához, köztük a Magyarországra is, ahol a Direkt36 foglalkozott az üggyel.

A taxisok Orbánhoz fordultak

Mint ismert, az Uber 2016 elején kivonult a magyar piacról, miután számukra kedvezőtlen szabályozások születtek – annak ellenére, hogy a most kiszivárgott dokumentumok alapján komoly erőfeszítéseket tettek, hogy ez másképp alakuljon. A magyar kormány hivatalos álláspontja akkor az volt, hogy az Uber akkor maradhat Magyarországon, ha betartja a taxizásra vonatkozó szabályokat.

A Direkt36 cikkéből azonban kiderül, hogy míg az Uber lobbitevékenysége akadozott, addig a magyar taxisok személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, hogy érvényesíteni tudják érdekeiket. A miniszterelnök környezetéből hamarosan pozitív választ kaptak a kéréseikre.

Régi ismerősök

Az Uber Files címen futó oknyomozó projekt Magyarországgal kapcsolatos dokumentumaiból egyebek mellett kiderült, hogy:

az Ubernek dolgozott Kónya Imre volt MDF-es belügyminiszter, aki Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszterrel tárgyalt a cégről,a cég megkereste Vitézy Dávidot, a BKK akkori vezetőjét, de ő éppen akkoriban veszítette el befolyását a fővárosban,kapcsolatban volt az Uber Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter egyik bizalmi emberével,Kóka János korábbi SZDSZ-es gazdasági miniszternél is kopogtatott az Uber, aki segítőkész volt, mondván, egyébként sem szereti a taxisokat. Végül azonban nem volt jelentős együttműködés,nagy nyomást helyezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Uberre, a sofőrjeiket több száz alkalommal vizsgálták, a budapesti irodában tartott NAV-razzián pedig az Ubernek még a titkos kill switchet is be kellett vetnie, hogy a hatóság számára elérhetetlenné tegye a munkatársak számítógépein tárolt adatokat,a hatóságok még egy uberes fagylaltosztási akció miatt is rászálltak a cégre,mikor 2016-ban biztossá vált, hogy a taxistörvény ellehetetleníti az Uber magyarországi működését, a cég egyik vezetője „Hungary is a shitshow” megállapítása után a cég kivonult a magyar piacról.

A Direkt36 kiemeli, az iratok nemcsak az Uber történetét világítják meg – amelyben egyébként az esetleges, Uber-sofőröket ért erőszakot még reklámfogásnak fogták fel a cég egyes vezetői –, hanem a hazai lobbizási átláthatatlan hazai gyakorlatát is.

Borítókép: Anahit Ghazaryan

The post Kiszivárgott iratok bizonyítják az Uber piszkos lobbizásait appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés