:

Így változhat meg a kata, már olvashatók a részletek

Ha az Országgyűlés elfogadja, szeptember 1-től már az új szabályok jöhetnek.

A Parlament előtt van a kata változásáról szóló törvénytervezet. A Pénzügyminisztérium szerint korábban több munkáltató visszaélt a kedvezményes adózási szabályokkal, ezért kell szigorítani kell őket.

Az új szabályok szerint

a kata bevételi értékhatára 12-ről 18 millió forintra emelkedik,az adó mértéke mindenkinek havi 50 ezer forint;a katások kizárólag a magánszemélyektől származó bevételeket számolhatják el a kedvezményes adózási szabályok alatt. Kivétel ez alól a taxiszolgáltatás, ahol a csak magánszemélyeknek történő értékesítés kivitelezhetetlen lenne

A tárca erről úgy fogalmaz: az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják.

Magyarán miközben emelkedik az értékhatár, a szabályozás elvonja a lehetőséget, hogy a katások cégeknek is beszámlázzanak.

Azaz a jelenlegi nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős részének ellehetetlenítik a kedvezményes adózási formát.

Ráadásul mindezt nagyon gyorsan: Semjén Zsolt kivételességi javaslata szerint már holnap el is fogadhatják a szabályokat.

Az Országgyűlés, ha megszavazza a tervezetet, az új szabályok már 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek.

Akik ezt az új adónemet választják, a javaslat szerint a döntésükről szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Még május közepén jelezte Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy megbolygathatják a kata, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályait. Az ügyben Parragh László iparkamarai elnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is többször nyilatkozott, de eddig a sajtó és a szakma is csak találgatott, mik lehetnek a módosítás irányvonalai.

The post Így változhat meg a kata, már olvashatók a részletek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés