:

Forbes 1×1: Miért gyengül ma is a forint, ha holnap kamatot emel a jegybank?

Forbes 1×1: Miért gyengül ma is a forint, ha holnap kamatot emel a jegybank?

406-on kezdtük reggel, 410-nél járunk most. Egy százalék napon belül a devizapiacon soknak számít.

Gyengélkedve kezdte a forint a napot és később sem szedte össze magát. Délutánra már megint az euróval szembeni 410-es szintet közelíti. A napi charton 1,3 százalékos a gyengülés, ami a devizapiacon soknak számít.

Pedig sem a jegybank, sem a kormány nem kommunikált ma semmi olyasmit, ami befolyásolhatná a devizaárfolyamot. Nap közben nagy port kavart a kata-módosítás, miszerint a kormány úgy növeli a katázás éves értékhatárát, hogy közben gyakorlatilag ellehetetleníti az alkalmazását. De ez sem olyan hír, ami befolyásolná a forintárfolyamot.

Az euró-forint keresztárfolyam alakulása a legutóbbi történelmi mélypont óta.

Ráadásul a forint úgy gyengül az euróhoz képest, hogy a közös deviza is nagyon rossz állapotban van. Reggel még tartotta magát, de egyre közelebb a dollárral szembeni paritás: az euró-dollár keresztárfolyam fél 4-kor 1,007-en áll.

Miért gyengül a forint?

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője épp azt hangsúlyozta: a dollárerősödés hagyományosan árt a fejlődő piaci devizáknak, így a forintnak is. A régiónkból a złoty is gyengült ma az euróval szemben, de csak 0,7 százalékot, fele annyit, mint a forint, a cseh korona alig 0,02 százalékos gyengülésben van.

Török arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány múlt heti kommunikációjára nem érkezett érdemi válasz Brüsszelből. „A múlt heti forinterősödés hátterében az állt, hogy a kormány jelezte: közel lehet a megegyezés az Európai Unióval a visszatartott forrásokról.

Viszont azóta nem érkezett az ügyben érdemi jelzés Brüsszelből, ami nem növeli a bizalmat a forint felé.”

A Reuters kommentárjában megjegyzi, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában ma a Fidesz elfogadott egy politikai nyilatkozatot, amiben megismétlik, hogy a kormány nem kér a globális minimumadóból. A hírügynökség szerint a minimumadó visszautasítása korábban is feszültséget keltett Washington és Budapest közt, nem lesz ez másképp most sem. Még úgy sem, hogy a nyilatkozat szövege csak az uniót említi, az Egyesült Államokat nem. A politikai feszültség pedig komoly nyomást helyez a magyar devizára.

A jegybank már múlt héten jelezte: a keddi kamatdöntő ülésen összezárja az irányadó és az alapkamatot, azaz holnap 200 bázispontos alapkamat-emelésre számíthatunk. Azonban ezt már a múlt heti forinterősödés alatt már gyakorlatilag beárazta a piac, holnap sem várható, hogy érdemben megugrana az árfolyam.

The post Forbes 1×1: Miért gyengül ma is a forint, ha holnap kamatot emel a jegybank? appeared first on Forbes.hu.