:

Nagyon megfogyatkozhat a magyar, pedig a világon szinte mindenhol nő a népesség

Nagyon megfogyatkozhat a magyar, pedig a világon szinte mindenhol nő a népesség

A következő évtizedekben folytatódik Magyarországon a népességcsökkenés. Mivel csökken a szülőképes korú nők száma, hosszú távon a születések abszolút száma is tovább mérséklődik, amit a kismértékben emelkedő gyermekvállalási kedv és a pozitív vándorlási egyenleg csak részben lesz képes ellensúlyozni. Van olyan forgatókönyv is, amely szerint 2050-re már 8,5 millió alá csökken a magyar népesség.

Hétfőn volt a népesedési világnap, ebből az alkalomból a KSH tett közzé egy kiadványt, amelyben áttekinti, milyen tendenciák várhatók itthon és világszerte.

Magyarország népességének 1981 óta tartó csökkenése a KSH előrejelzésének mindhárom változata szerint folytatódik. 2022 és 2050 között

a legoptimistább, a legmagasabb bevándorlási többlettel számoló előrejelzés: 952 ezer fős veszteség, 2050-re 8 millió 738 ezer fős népességa közepes forgatókönyv szerint 1 millió 77 ezer fős lesz a csökkenés, ami 8 millió 612 ezres népességet jelent az évszázad közepérea legpesszimistább változat szerint pedig 1 millió 202 ezer fős csökkenés valószínűsíthető, ami 8 millió 487 ezer fős népességet jelent 2050-ben. Üzlet Forbes 4 perc olvasás
Minden ötödik település elnéptelenedhet Magyarországon
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Házasságról és szerelemről tanítják a kínai fiatalokat, csak vállaljanak gyerekeket
Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Nagyon megfogyatkozhat a magyar, pedig a világon szinte mindenhol nő a népesség

Hazánk népességének öregedési folyamata várhatóan felgyorsul. A születéskor várható élettartam növekedése mellett a következő két évtizedben a nagy létszámú Ratkó-nemzedék belép a 80 év felettiek korcsoportjába. A szülőképes korú női népesség csökkenő létszáma miatt hosszú távon a születések abszolút száma előreláthatólag tovább mérséklődik, amit a kismértékben emelkedő gyermekvállalási kedv és a pozitív vándorlási egyenleg csak részben lesz képes ellensúlyozni.

Magyarországon 2021-ben száz gyermekkorúra 139 időskorú jutott, ez az érték a várakozások szerint 2050-ig 199-re, a század végére pedig 224-re emelkedik.

A megyék népességében 2022 és 2050 között nem valószínűsíthető nagyobb mértékű átrendeződés. A népesség-előrejelzés közepes változata szerint minden megyében tovább apad a népesség. A megyék közül a legnagyobb, 20 százalékot meghaladó mértékben Békés, Zala és Somogy megyében fog csökkenni a lakosság száma. 15–20 százalék közötti csökkenés várható Tolna, Nógrád, Baranya, Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Veszprém megyében. Budapesten (–3 százalék), Győr-Moson-Sopron (–5,2 százalék) és Pest (–7 százalék) megyében lesz a legkisebb a népességfogyás a következő évtizedekben.

Minden megyében tovább apad a népesség. Forrás: KSH

A KSH hétfőn egyébként azt is bejelentette, hogy még az idén népszámlálást tartanak Magyarországon: október 1. és november 28. között különböző formában lehet majd részt venni a népszámlálásban, amely kötelező.

Nagy szám: 10,9 milliárd

Ami a világ egészét illeti: jelenleg 8 milliárdan élünk a bolygón, az ENSZ előrejelzése szerint folyamatosan lassuló növekedés után a Föld népessége 2100-ra eléri a 10,9 milliárd főt. Továbbra is Ázsia lesz a legnépesebb régió, de súlya a jövőben csökken, miközben Afrikáé jelentősen megnő.

Forrás: KSH/ENSZ

A világ népességének gyarapodása elsősorban az afrikai népesség robbanásszerű növekedéséből adódik majd. Eközben Európának nemcsak a világ népességében elfoglalt részaránya, hanem a népességszáma is mérséklődik. A század utolsó ötven évében Ázsia, Latin-Amerika és a Karib-térség népességszámában szintén csökkenés várható, ám

Európa az egyetlen, ahol már 2050-re alacsonyabb népességet prognosztizálnak, mint a jelenlegi.

Az Eurostat előrejelzésének alapváltozata szerint az Európai Unió népessége 2050-re 5,6, a század végére csaknem 31 millióval lesz alacsonyabb a becslés 2019-es kiinduló állapotánál. Az Európai Unió népessége 2100-ra várhatóan a jelenlegi 447,2 millió főről 416,1 millió főre csökken. A mérsékelten növekvő, de továbbra is a reprodukciós szint alatti termékenység és a javuló életkilátások mellett az unió egészét tekintve természetes fogyás várható, amit a pozitív vándorlási egyenleg sem tud ellensúlyozni.

The post Nagyon megfogyatkozhat a magyar, pedig a világon szinte mindenhol nő a népesség appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés