:

Megvan a forint új történelmi mélypontja, felkészül a jegybank

Megvan a forint új történelmi mélypontja, felkészül a jegybank

A dollárral szemben is történelmi mélypontra csúszott a forint. Délután kamatot emel a jegybank, meglátjuk, mire lesz elég.

413,33 – ez a dollár-forint árfolyam új történelmi mélypontja. Annyira erősödik a dollár, hogy már az euróval szembeni paritás is karnyújtásnyira van.

A dollár-forint árfolyam az elmúlt öt napban.

A dollárerősödés hagyományosan rosszat tesz a fejlődő piaci devizáknak. A

lengyel złoty közel 1, a cseh korona 0,3, a román lej 0,4

százalékos mínuszban van a dollárral szemben.

A dollárindex, amelyet a vezető devizákból alkotott devizakosárral szemben számolnak 20 éves csúcson van. Az index legnagyobb súllyal (57,6 százalékkal) rendelkező tagja az euró,

a zöldhasú a közös devizával szemben is 20 éves csúcson van, nemsokára paritásban lesz a világ két legfontosabb devizája.

A Fed intenzív kamatemelési periódusban van, már három kamatemelésen túl van. Ha a Fed megemeli az alapkamatot, nőnek a dollárban tartott megtakarításokra vonatkozó kamatok is. Ergo mindenkinek jobban megéri dollárt tartani, mint alacsonyabb kamatszinten, hiszen magasabb kamatot kap rá. Épp ezért tőke-elszívó erőt jelent a sérülékenyebb eszközökkel szemben, mint amilyenek a fejlődő piaci devizák is. Minderről itt írtunk részletesen.

Persze az intenzív forintgyengülésben a legnagyobb szerepet az játssza, hogy a piac kételkedik abban, megkapjuk-e a vitás uniós forrásokat, illetve abban is, hogy a kormány és a jegybank képes-e határozottan fellépni az inflációval szemben. Ma várhatóan 200 bázisponttal emeli az alapkamatot a jegybank, de kétséges, hogy a beárazott emelés mennyire fogja erősíteni a forintot.

The post Megvan a forint új történelmi mélypontja, felkészül a jegybank appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés