:

Rezsinövekedéssel is járni fog a kataváltoztatás

Nagyon valószínű a közös költségek emelkedése a társasházakban, hiszen az eddig katázó szakemberek már nem számlázhatnak a társasházaknak.

A Társasházi Háztartás azt írja, rengeteg társasházkezelő is katázik, valamint ezek alvállalkozói is gyakran így adóznak. A kedden elfogadott törvény alapján azonban a társasházak a cégekkel azonos kategóriában vannak, ez pedig komoly rezsinövekedést hozhat a társasházaknak.

Mint korábban megírtuk, a kata változtatása alapján ezentúl csak magánszemélyeknek lehet számlázni, ami a katázók többsége szerint gyakorlatilag ellehetetleníti az eddigi tevékenységüket.

Kritikus állapotban a lakásállomány

A lap idézi a Társasházkezelők Országos Egyesületéve és az eHázzal közösen 2020-ban készített felmérését, amelyben 1070 társasház vett részt több mint 73 ezer lakással. Ez a hazai társasházi lakásállomány mintegy 4,3 százaléka.

Az ebben résztvevő társasházak 12 százaléka 1946 előtt épült, 70 százalékuk kisebb vagy jelentős felújításra szorul. A második világháború után a 60-as évekig épült társasházak a minta négy százalékát teszik ki, azok kétharmada is felújításra szorul.

Nem megy a lakosonként 1500 forint

Szintén a három fenti szereplő készített felmérést a társasházkezelők körében idén. Az 589 kitöltő válaszaiból kiderült, hogy az elmúlt tíz évben az ingatlanárak gyakorlatilag megnégyszereződtek, a társasházkezelők 77 százaléka ugyanakkor még mindig kétezer forint alatt vállal albetétenként közös képviseletet, 60 százalékuk pedig 1500 forint alatti díjat számol havonta a tevékenységéért. A legtöbben a kritikus állapotban lévő társasházi állomány ellenére nem terveznek felújítást, aminek fő oka az elszabadult anyagköltségek lehetnek.

A THT szerint két veszélyt rejt magában a társasházakra nézve a katamódosítás:

egyrészt a társasházkezelők kénytelenek lesznek többletterheiket a társasházra, azaz a magánszemélyekre hárítani,másrészt a szakemberek nem fognak tudni tovább dolgozni eddigi ügyfeleiknek, ha mégis megtenné, a többletterheit ő is a társasház lakóira fogja hárítani.

The post Rezsinövekedéssel is járni fog a kataváltoztatás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés