:

Kevesebb tanár, több feketézés jöhet a magánnyelvoktatásban a kataváltoztatás miatt

A nyelviskolák eddig is tanárhiánnyal küzdöttek, ez most még súlyosabb lehet. A közoktatásban dolgozók keresetkiegészítése is komoly csapást kapott.

Az Eduline kérdezte Légrádi Tamást, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnökét arról, milyen változásra számít a tegnap országgyűlés által elfogadott katamódosítással kapcsolatban.

Vannak olyan nyelvtanárok, akik több helyen is vállalnak órákat, akár több nyelviskolában. Nekik a kata megfelelő rugalmasságot és kedvező adózást jelentett”

– mondja Légrádi.

A közoktatásban dolgozóknak is mélyütés

A lap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét is idézi. A PDSZ arra figyelmeztetett, hogy a jogszabály változásával annak a több tízezer pedagógusnak a keresetkiegészítése is veszélybe került, aki – ahogy a szakszervezet fogalmaz – a közoktatásban keresett „nyomorbérét” például céges tanfolyamokkal, képzések szervezésével, magánnyelviskolákban tartott órákkal vagy felnőttképzésben egészíti ki.

Visszatérhet a feketézés

Légrádi arra számít, hogy sokakat a feketegazdaságba terel majd vissza a kataszabályok módosulása, mert a tanárok jelentős része így nem tud majd legálisan órákat tartani. A nyelviskoláknak pedig még intenzívebb küzdelmet kell majd folytatni az egyébként is érzékelhető nyelvtanárhiány súlyosabbá válásával.

Ezzel együtt az óradíjak emelkedésével is számolni kell szerinte, ami viszont sokakat eltántoríthat majd a nyelvtanulástól. „Ez pedig mind egyéni, mind nemzetgazdasági szinten óriási károkat fog okozni.”

The post Kevesebb tanár, több feketézés jöhet a magánnyelvoktatásban a kataváltoztatás miatt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés