:

Még most menj olasz étterembe: három alapanyagból hiány lehet, elszállhatnak az árak

Szárazság sújtja Észak-Olaszországot, olívaolajból, paradicsomszószból és rizottórizsből is jóval kevesebb lesz idén.

70 éve nem látott szárazsággal küzd Észak-Olaszország. Ennek katasztrofális következményei vannak a mezőgazdaságra.

Akár ötven százalékos áremelkedésre is számítanak az Olaszországból alapanyagokat importálók a Guardian szerint, miután a Pó-völgyében évtizedek óta nem tapasztalt szárazság miatt

nem terem a megszokott mennyiségben rizs és paradicsom, ezért új beszállítók után kell nézniük. A környékbeli gazdák már jelezték, a rizottóhoz használt arborio rizsből lényegesen kevesebb fog teremni idén.

A Guardian a Mintec kutatócég szakértőjére, Kyle Hollandet idézi, aki azt mondja, olívaolajból is sokkal kevesebb készülhet idén. Ő úgy számol,

az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyagából 20-30 százalékkal kevesebbet fognak tudni termelni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy egy másik nagy olívatermelő, Spanyolország is 15 százalékos terményvisszaeséssel számol.

Holland azt mondja, a megoldást kiadós esők jelentenék, ezek nélkül azonban nem várható változás, és már így is arra panaszkodnak a gazdák, hogy vannak fák, amelyek nem hoznak termést, mert a gyökereik nem találnak nedvességet a talajban.

A gazdák azt mondják, a szárazság egyik oka, hogy az Alpokban nem esett elég hó, így az olvadással rendszerint érkező víz sem érkezett meg. Ezért az olasz rizs és paradicsom még többe kerülhet, akár húsz százalékkal is többet kell majd ezekért fizetni. Pedig a világpiacon az elmúlt két évben így is megkétszereződött az áruk, ahogy az olívaolajé is 28 százalékkal ment feljebb az elmúlt években.

Veszélyhelyzet

Olaszország a 70 éve nem tapasztalt szárazság miatt öt északi régiójában veszélyhelyzetet hirdetett meg, az ország legnagyobb folyója, miután a Pó vízhozama is jelentősen lecsökkent. Az ország mezőgazdasági szervezete, a Coldiretti szerint az ország agrártermelésének idén 30 százaléka kerülhet veszélybe a szárazság miatt, a Pó-völgyben pedig minden második farm érintett. Itt készítik egyébként a parmai sonkát is.

The post Még most menj olasz étterembe: három alapanyagból hiány lehet, elszállhatnak az árak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés