:

Tényleg bíróságra kell mennie Elon Musknak a Twitter miatt

Tényleg bíróságra kell mennie Elon Musknak a Twitter miatt

Bíróságra rángatja a Twitter Elon Muskot, a világ leggazdagabb embere nem állhat csak úgy el a közösségi platform felvásárlásától. A Twitter nagyágyú ügyvédeket bízott meg a perrel, akik Muskot is jól ismerik. A közösségimédia-óriás már eddig is megszenvedte a huzavonát.

Beperelte a Twitter Inc Elon Muskot, mert az el akart állni a 44 milliárd dolláros felvásárlási ügylettől. A közösségi platform azt kéri az ügyben eljáró, Delaware-i bíróságtól, hogy kötelezze a világ leggazdagabb emberét: a megállapodás szerinti, részvényenként 54 dollár 20 centes áron vegye meg a Twittert.

„Úgy tűnik, Elon Musk azt hiszi: nyugodtan meggondolhatja magát, szétverhet egy céget, árthat a részvényeseknek majd simán odébb sétálhat”

– áll a felperesi beadványban.

Mi is írtunk róla, hogy múlt héten megrekedtek a tárgyalások Elon Musk és az őt támogató befektetők, valamint a Twitter között. Musk azzal indokolta az egyeztetések felfüggesztését, hogy nem kapta meg az kamuprofilok számáról kért információkat a cég vezetésétől. A Twitter igazgatótanácsának elnöke erre reagálva azonnal jogi ellenlépéssel fenyegetett, azóta meg is indította az eljárást.

Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Elfajult a kamuprofilos szappanopera, bíróságra rángathatják Elon Muskot
Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Elon Musk kirúgná, aki nem jár be, erre kiderült, hogy nincs is elég szék, és lassú a wifi
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Elon Musknak ikrei születtek, így már 9 gyereke van 3 nőtől

A Reuters azt írja, hogy

ez lesz a Wall Street történetének egyik legnagyobb jogi leszámolása, amiben a világ egyik legszínesebb, legsokoldalúbb vállalkozója érintett.

A perirat szerint Musk számos ponton megsértette a felvásárlási megállapodást, ami súlyosan ártott a Twitternek.

A cég szerint Musk már az év elején úgy vásárolt fel a részvényeket, hogy azt nem hozta nyilvánosságra. A felvásárlási huzavona nagyon megütötte az árfolyamot, jelenleg 34 dolláron kereskednek vele, messze az 54 dollártól, ahol a megállapodás április megszületésekor volt. A Twitter szerint pedig az egész ügy annyira megviselte a céget, hogy megalapítása óta először erősödött fel a munkavállalói elvándorlás.

A Twitter által megbízott ügyvédi iroda nem ismeretlen Musknak: 2018-ban, amikor a milliárdos a Tesla privatizálásának tervével állt elő, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz volt az egyik jogi tanácsadója.

Min vitatkoznak Muskék?

Ami a Twittert illeti: a nézeteltérés gyökere, hogy Musk tudni szeretné, a profilok mekkora része álprofil. A Twitter állítja, hogy ezek aránya legfeljebb öt százalék, Musk viszont ezt nem hiszi el. A Tesla-vezér már a SEC-kel is egyeztet – az egyik ilyen dokumentumban az amerikai Forbes beszámolója szerint azt állította, a Twitter több ponton is megszegte a megállapodásukat, és hogy úgy tűnik, hamis és félrevezető információkat adtak Musknak, aki azonban ezekre alapozva írta alá a felvásárlási szerződést.

Sokak szerint Musk a kamuprofil-ügybe kapaszkodva próbál kihátrálni a túlárazott üzletből.

A Twitter még a múlt héten is azt állította, profiljaik kevesebb, mint 5 százaléka spam, hiába állítja azt Musk, hogy ennél magasabb az arány. Azt mondták, a kamuprofilokat egyrészt embereikkel is igyekeznek kiszűrni több ezer, negyedévente véletlenszerűen kiválasztott profil átnézésével. Ezenkívül az IP-címeket és telefonszámokat is átnézik, hogy megállapítsák, valódi emberek vannak-e az egyes profilok mögött.

Hogy jutottak idáig?

Musk még május közepén közölte, hogy továbbra is elkötelezett, de szünetelteti a Twitter felvásárlását célzó tárgyalásokat, amíg nem kap elég adatot a kamuprofilokról. A Reuters által megkérdezett jogi szakértők szerint az előzményeket ismerve valamennyire várható volt, hogy Musk visszalép az üzlettől, de arra nem számítottak, hogy ez ilyen hamar, érdemi újratárgyalás nélkül következik majd be. Musk hirtelen meghátrálása sokként érhette a Twittert, amely azt gondolta, hogy még hajlandó lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz.

Az elejétől szappanopera volt az egész (a Twitter igazgatósága április 25-én fogadta el Musk ajánlatát, ami részvényenként 54,2 dolláros felvásárlási árról szólt), és már Musk kezdeti, 44 milliárd dolláros ajánlata is fejcsóválást váltott ki a befektetők körében.

A Teslára ugyanakkor kedvezően hathat a Twittertől való elfordulás, mert az ellátási láncok problémái miatt soha nem volt még ennyire szükség Muskra.

A befektetők is szívesebben látnák Muskot a Teslára és a SpaceX-re koncentrálva, mert a Twitter csak elvitte a fókuszt.

A per biztos, hogy a platform felé fordítja a milliárdos figyelmét, de kevésbé, mintha átvette volna az egész céget.

The post Tényleg bíróságra kell mennie Elon Musknak a Twitter miatt appeared first on Forbes.hu.