:

Idegenvezetők: eddig is sokan hagyták el a szakmát, most még többen fogják

Idegenvezetők: eddig is sokan hagyták el a szakmát, most még többen fogják

Az idegenvezetők jellemzően utazási irodáktól, vagyis társas vállalkozásoktól kapják a megbízásaikat és általában katáznak, így őket is negatívan érinti a kedden elfogadott jogszabálymódosítás.

Turizmus.com megkérdezte a két szakmai érdekképviseletet, hogy mivel jár számukra a jogszabály-változás.

Üzlet Kis Judit 10 perc olvasás
„A tegnapom abból állt, hogy próbáltam bennük tartani a lelket” – elkeseredtek a katások
Üzlet Szalai Péter 7 perc olvasás
Kormányellenes házibuli lett a kataváltoztatás elleni tüntetésből, de a végén a rendőrök hazaküldtek mindenkit
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Így változhat meg a kata, már olvashatók a részletek

A kata-szabályok módosítása nagyon rosszul érinti az idegenvezetőket – kommentálta a változást a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ). Caesar Éva alelnök azt mondta, hogy az idegenvezetők kivétel nélkül mind egyéni vállalkozók, és túlnyomó többségében a kata szerint adóznak. Az idegenvezetők azt szeretnék,

ha a jogszabályt úgy módosítanák, hogy továbbra is a megbízóik, amelyek főleg utaztató cégek, felé számlázhassanak,

az idegenvezetők ugyanis jellemzően utazási irodáktól, tehát társas vállalkozásoktól kapják a megbízást, és nem magánszemélyektől – hangsúlyozta.

Hozzátette: az utaztató cégek soha nem fogják alkalmazni munkaviszonyban az idegenvezetőket elsősorban a munka szezonális jellege miatt. A MISZ szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az idegenvezetőket a taxisok mellé, azaz a kivételek közé sorolná a törvényhozó.

Eddig is sokan hagyták el a szakmát

A kata-szabályok változása a koronavírus-járvány után egy újabb nagy érvágás lehet az idegenvezetői szakma számára – mondta meg Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) alapító elnöke. Emlékeztetett, hogy

a pandémia alatt támogatás és munka nélkül maradt idegenvezetők közül sokan (újra) eredeti végzettségüknek megfelelő munkát vállaltak. 

Félő, hogy a kata módosítása miatt „a máris ijesztően sok, a szakmát elhagyó idegenvezető után újabb több száz kvalifikált, tapasztalt, kiváló kollégát veszít el a szakma. Mert kata nélkül – ami egy kedvezményes, kifizethető adóforma volt a szakma számára – sokan nem fognak dolgozni” – fejtette ki Deák Judit. A legnagyobb baj szerinte jövőre várható, amikor lassan visszaáll a turizmus a rendes kerékvágásba, és „a magyar turizmus minőségi idegenvezetők nélkül várja majd a turistákat”.

The post Idegenvezetők: eddig is sokan hagyták el a szakmát, most még többen fogják appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés