:

Rendkívüli bejelentés: lesznek, akik kiesnek a rezsicsökkentésből

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, és augusztus 1-től csak az átlagfogyasztás mértékéig lehet igénybe venni a rezsicsökkentett gáz- és áramárat, az e felett fogyasztott részre piaci árat kell majd fizetni az energiáért, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai rendkívüli Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: Európában energiakrízis van, napról-napra rekordokat dönt a gázár, és nem lesz elegendő gáz őszre Európában. A kormány ezért energia-veszélyhelyzetet hirdet, és

hétpontos intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe, így lesz elegendő energiánk télen is és fennmaradhat a rezsicsökkentés.

Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növeli a gázkitermelését. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külügyminisztert további gázkészletek beszerzésére, jelenleg 44 százalékig töltöttek a gáztárolók, ez a mennyiség mindössze az év egynegyedében lenne képes az ország gázellátását biztosítani.Kiviteli tilalom lesz az energiahordozókra és a tűzifára, de a bértárolás továbbra sem engedélyhez között.A szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben megnövelik.A Mátrai erőmű blokkjait mielőbb újra kell indítani.A biztonságos áramellátás érdekében a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását tervezik.A rezsicsökkentett gáz- és áramár csak az átlagfogyasztás mértékéig marad érvényben, aki efelett fogyaszt, az átlag feletti fogyasztást piaci áron kell majd hogy fizesse augusztus 1-től.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a háztartások háromnegyede átlagosan fogyaszt, vagyis ők maradnak a rezsicsökkentésben, a havi fogyasztás sávhatárát

a villamosenergia esetén 210 kilowattóra (kwh)/hó, a gáznál pedig 144 köbméter/hóban határozták meg, ami éves szinten 2523 kwh-t, a gáznál pedig 1729 köbmétert jelent.

A rezsicsökkentésért felelős Németh Szilárd a kormányinfón azt mondta, rezsivédetten jelenleg 7750 forintot fizet egy ember havonta, enélkül 50 830 forint lenne a villanyszámla. A gáznál 15 800 forint helyett most 131 441 forintot kellene fizetni.

A kormány ma délelőtt közölte, hogy a miniszterelnök az emelkedő európai energiaárak miatt összehívta a kormánykabinetet, mivel a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak.

Cikkünk folyamatosan frissül.

The post Rendkívüli bejelentés: lesznek, akik kiesnek a rezsicsökkentésből appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés