:

Ezt mondja a kata esetleges módosításáról a kormány

Ezt mondja a kata esetleges módosításáról a kormány

A katások kétharmada munkaviszony leplezésére használta a katát, ezért ezt a gyakorlatot meg kellett szüntetni, a kormány pedig nem tervez változtatást a kedden elfogadott törvényen, mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai rendkívüli Kormányinfón.

A kata elburjánzott az utóbbi években, a Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada ma már munkaviszony kiváltására használja vállalkozását ezzel az adózási formával, vagyis gyakorlatilag egy cégnek számláznak, hangzott el Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy míg egy katás havi 50 000 forint adót fizet, munkaviszonyt vált ki, míg egy ápolónő átlagosan több mint 180 ezer forint adót fizet. Egy így helytelen és rossz gyakorlat, amit meg kellett szüntetni.

Üzlet Kis Judit 10 perc olvasás
„A tegnapom abból állt, hogy próbáltam bennük tartani a lelket” – elkeseredtek a katások
Üzlet Szalai Péter 7 perc olvasás
Kormányellenes házibuli lett a kataváltoztatás elleni tüntetésből, de a végén a rendőrök hazaküldtek mindenkit
Üzlet Kis Judit 6 perc olvasás
A kata-adóparadicsom vége – ennyien járhatnak rosszabbul

A miniszter azt mondta, azért siettek ennyire az elfogadással, mert a szeptember elsejei hatályba lépéshez gyorsnak kellett lenni.

A törvénymódosítást nem költségvetési intézkedésként hozták meg, és bár többletbevételt jelent a büdzsének, nagy vita van arról, hogy mekkorát, nagy a szóródás a becslésekben.

A kormány nem látja okát, ezért nem tervez módosítást a kedden elfogadott törvényben, a most kialakított szabályzást visszatérésnek tartják azokhoz a célokhoz, amelyek jegyében eredetileg bevezették a katát, vagyis a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozóknak.

The post Ezt mondja a kata esetleges módosításáról a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés