:
Breaking News

Így spórolhatsz sokat a rezsin, hamarosan szükség lehet rá

Így spórolhatsz sokat a rezsin, hamarosan szükség lehet rá

Pár hetünk van csak belerázódni a spórolósabb életbe, augusztustól piaci árat fizet az, aki az átlag fölött fogyaszt energiát. Szóval hozzá kell szoknunk az átgondolt takarékoskodáshoz. Sok apró trükk van, amivel csökkenthető a fogyasztás úgy, hogy ne járjon nagy kellemetlenséggel.

Megvágta tegnap a kormány a rezsicsökkentést, ezentúl az átlagos fogyasztás szerint mérnek mindenkit. Gulyás Gergely szerint ez villanynál havi 210 kilowattóra, míg gáznál havi 144 köbméter.

Tehát nagyjából havi

7 750 forintos villanyszámla és 15 800 forintos gázszámla

fölött horrorütemben kezd drágulni a rezsi.

A közösségi felületeket pörgetve bőven lehet botlani megosztott villany- és gázszámlákba: a gyerekek után járó kedvezményes gázkvótákkal együtt is egy kétgyermekes család a mostani rezsiköltség többszörösét fizetheti ki az energiáért.

Napi címlap Vaszkó Iván 12 perc olvasás
44 ezer havonta Netflixre és társaira!? Azt hiszed, irreális, de hamar összejön ennyi a digitális rezsidben
Zöld Madzin Emília 5 perc olvasás
Így lehet megverni a rezsicsökkentést –  segítünk választani

Szóval hiába gúnyolódott jóízűen a kormánymédia a spórolásra felkészített német nyugdíjasokon, ma már edukálnia kellene a saját olvasóit. A nyugati média, lévén náluk piaci ár van, már jó ideje foglalkozott a jelenséggel, sok jó leírásba botlani, érdemes a témával foglalkozó szervezetek oldalát böngészni. Anyalapunk, az amerikai Forbes már tavaly kénytelen volt írni róla. Nyilván itthon is sokszor megénekelték a számtalan apró spórolási lehetőséget, sőt, még az MVM is terebélyes összeállítást közölt róluk.

Szóval itt van pár ötlet, amiket be lehet gyakorolni a következő két hétben.

Villany

Kapcsold le a világítást! Egyértelműnek tűnik, pedig sokan hagyják felkapcsolva feleslegesen a villanyt a szobákban.Gondold át, milyen égőket használsz! Érdemes hatékonyabb világítási formára váltani, LED-re váltani. Még az is lehet, hogy este egy gyertya hangulatosabb, mint bármi más.Ne hagyd standby-üzemmódban az elektronikát! A televíziók, monitorok, lámpák mind fogyasztanak ilyenkor, a töltőket is pazarlás feldugva hagyni. Húzd ki őket a konnektorból vagy vegyél olyan elosztót, amit ki lehet kapcsolni!Használd ki a természetes fényt, ne világíts nappal sehol!A légkondi nagy fogyasztó, sokat lehet vele spórolni. Tekerd feljebb és ne hagyd bekapcsolva, ha nem vagy otthon! Érdemes máshogy is védekezni a meleg ellen, sötétíteni inkább a szobát, de csak ha nem kell cserébe világítani. A redőny télen és nyáron is hatékonyabb.

Fűtés

Nyár közepén még távolinak tűnik, de a jelen helyzet alapján a fűtési szezonban legalább annyit, ha nem többet fogunk fizetni a melegért, mint most. Ugyanúgy drága lesz a gáz és a villany, és ugyanúgy piaci árat fizetünk érte. Rá lehet készülni a téli időszakra.

Tekerd lejjebb a fűtést, ha lehet! Öltözz inkább melegebben! Emberfüggő, de akár 20-21 °C is elegendő lehet a komfortérzethez. Az MVM-nek még ajánlásai is vannak: szerintük a hálóban 16-18 fok, a nappaliban 20, a folyosón 15 fok is elég. Ne fűts fel feleslegesen kevésbé használt szobákat, a fűtés ne menjen, ha nem vagy otthon!Állítsd be megfelelően a kazánt, az alapbeállítás lehet, hogy indokolatlanul melegre van programozva. És használd tudatosabban a termosztátot, ha van!A szigetelésen, nyílászárókon nagyon sok múlik. Érdemes újraszigetelni, ha nem lehet, huzatfogót használni az ajtóknál, ablakoknál.A redőny, akár egy reluxa is segít, hogy kicsit bent tartsa a meleget.Érdemes beruházni hatékony fűtési rendszerbe, cserélni a bojlert, kazánt.

Víz és meleg víz

Tusolj kevesebb ideig és hatékonyabban, kevesebb vízzel!Na folyasd feleslegesen a vizet! Különösen fogmosás, mosogatás közben. Akár literek mennek el a semmibe minden alkalommal.Ha csöpög valami, javítsd meg! Naponta több tíz liter víz tud elcsöpögni.Mosáskor használj hidegebb programot, és csak akkor indíts el, ha megtelik a dob.Kézi mosogatásnál ne mosogass forró vízben, az öblítés kivételével ne folyasd a vizet. A mosogatógépnél válassz energiatakarékos olyan programot!

A háztartásod

Digitális rezsi. Nemrég terjedelmes anyagban jártuk, körbe, mennyi pénzt lehet elkölteni internetre, streamingre, Spotify-ra. Vagy akár független sajtótermékek támogatására. Ezek ugyan nem drágulnak a háztartási rezsivel együtt, de lehet rajtuk spórolni.

A háztartás eszközök cseréjén bár befektetésként is lehet gondolkodni. Egy nagyobb hűtő, sütő, mosógép és mosogatógép, akár egy televízió is nagyfogyasztónak számít, egy-egy darab fogyasztásában nagy különbségek lehetnek. Akár beruházásnak is tekinthető.

Érdemes alternatív energiaforrásokban gondolkodni, nagyon megéri átállni a háztáji energiatermelésre:

napelemmel, ritkábban napkollektorralgeotermikus hőszivattyúvalbiomasszávalsőt, télen akár egy kriptobányával is. Rengeteg meleget ad le.

És az állam még nem vette el a zöldítésre adott támogatásokat (bár ki tudja, mit hoz a költségvetési szigor), az MNB gyűjtése szerint

2022 őszén magánszemélyek számára 100 százalékos támogatást lehet igénybe venni napelem telepítésére.Az Otthon Melege Program keretében lehet pályázni háztartásigép-cserére, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, konvektorcserére, családi házak és társasházak korszerűsítésére.A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonának felújítási, korszerűsítési költségeinek felét – maximum 3 millió forintot –, bizonyos feltételek teljesülése esetén az állam átvállalja.

The post Így spórolhatsz sokat a rezsin, hamarosan szükség lehet rá appeared first on Forbes.hu.