:
Breaking News

Káosz az európai reptereken – folyamatossá váltak a poggyászeltűnések

Rengeteg elkeveredett poggyász, folyamatos sztrájkok, súlyos munkaerőhiány – ezek jellemzik az európai repülőtereket a legnagyobb júliusi forgalomban.

A frissen házasodott Latrice Rubenstein épp lisszaboni esküvőjéről tartott Frankfurton keresztül dublini nászútjára, amikor a landolás után nem találták a bőröndjét az ír fővárosban. Latrice elmondása szerint a Lufthansa által üzemeltetett járatot a német légitársasággal közös csoportban működő Air Canadán keresztül foglalta le. A Business Insidernek azt mondta, miután leszállt Dublinban, a gépen bejelentették, hogy egyik utas csomagja sem jutott el az ír fővárosba. Egy légiutas-kísérő arról tájékoztatta az utasokat, hogy ez „naponta megtörténik”.

A hiányzó táskákban volt Rubenstein esküvői ruhája és ékszerei, legalább 10 ezer dollár értékben. A poggyászok egyikében a férje asztmagyógyszere volt, amit az ír fővárosban kellett újravásárolniuk. Megérkezésükkor a dublini reptéren tengernyi poggyász volt, az esete pedig nem egyedi, rengeteg poggyász keveredik el a napokban a világ repülőterein tapasztalható kaotikus állapotok közepette, többek között Rubenstein koszorúslányának is elkeveredett a bőröndje egy másik reptéren.

Az Air Canada közleményében azt írta, hogy az ágazat egésze jelenleg óriási kihívásokkal küzd, illetve hozzátették, hogy nem ők üzemeltették azt a járatot, amelyen Rubenstein poggyásza elveszett.

Több ebből Forbes 1×1: kitört a légikáosz, mit tehetünk ellene, hogyan utazzunk? Budapestet is arcon csapták a reptéri problémák – tippek a fennforgások elkerülésére

Május óta az amerikai légitársaságok több mint 21 ezer járatot töröltek, ami a menetrend szerinti járatok mintegy 2,7 százalékát jelenti, míg Európában április és június között több mint kétszer annyi járattörlés történt, mint az amerikai versenytársaiknál – hivatkozik a RadarBox.com járatkövető cég adataira az Euronews. Április 1. és június 29. között Európa 10 legrosszabbul teljesítő repülőterén rekordmennyiségű, nagyjából 64 ezer egyszáz járatot töröltek.

Az okok részben a koronavírus-járvány alatti leépítésekben keresendő: a járvány csúcspontján a repülőterek és a légitársaságok mintegy 191 000 európai légiforgalmi dolgozót bocsátottak el, nincs elég munkaerő a poggyászellenőrző pontok, a biztonsági szolgálat és a repülőgépek fedélzeti személyzetéhez tartozó feladatok ellátására.

Eközben a megmaradt dolgozók Európa-szerte sorozatos sztrájkokat indítottak a rossz munkakörülmények és a bércsökkentések miatt. A spanyol repülőtereken jelenleg is sztrájkolnak a Ryanair dolgozói, ami várhatóan egész hónapban el fog húzódni.

A problémák a budapesti repteret is érintik, erről korábban már beszámoltunk.

The post Káosz az európai reptereken – folyamatossá váltak a poggyászeltűnések appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés