:
Breaking News

Nemi erőszak miatt nagyon sok nő perelte be egyszerre az Ubert

Több mint 500 nő indított egyszerre pert. A nyugati lapok szerint megdöbbentő a szám és a megfogalmazott vádak hasonlósága.

550 olyan amerikai nő perelte be egyszerre az Ubert, akiket állítólag megtámadtak a sofőrök az elmúlt évek alatt. A beadványokban a BBC szerint az szerepel, hogy a női utasokat „titokban követték, zaklatták, elrabolták, szexuálisan bántalmazták, akár meg is erőszakolták” az Uber-sofőrök.

A beadvány a San Francisco-i bírósághoz érkezett. Az Uber szóvivője a BBC-nek azt mondta: mindent megtesznek az ügy kivizsgálása érdekében. „A cég ügyfélcentrikus, transzparens rendszert tart fent a hasonló incidensekkel kapcsolatban.”

A Slater Slater Schulman ügyvédi iroda által beadott irat szerint az esetek több államban is előfordultak. Ráadásul további 150 esetet még monitoroznak, lehet, azokból is eljárás lesz. A beadványban szintén benne van, hogy a cég igazából már 2014 óta tudott arról, hogy a sofőrök zaklatják a női utasokat, de inkább a növekedést választotta az utasbiztonsággal szemben.

Múlt hónapban az Uber nyilvánosságra is hozta a második US Safety Reportját, amiben elismerte:

2020-ban 998 darab támadásról, köztük 141 darab kifejezetten nem erőszakról volt szó. 2019-20 közt összesen több, mint 3800 hasonló esetről kaptak bejelentést. Az első jelentésben 2 év alatt 5981 bejelentésről volt szó.

Hasonló vádakat fogalmazott meg nemrég Mark MacGann, a cég volt vezető beosztású tagja. Ő azt mondta: a cég a növekedést minden fölé helyezte, a kínos ügyek miatt még egy „kill switch”-et is használtak, hogyha a rendőrség érdeklődne, azonnal le tudják lőni az informatikai rendszereket.

Ami igazán megdöbbentő, az a felperesek száma: 550 nőről van szó, ami a hírt közlő amerikai lapok szerint is nagyon nagy szám. Ráadásul ők mind egymáshoz nagyon hasonló vádakat fogalmaztak meg. A lapok szerint ez még inkább rávilágít arra a mérgező cégkultúrára, ami a vállalatot jellemzi.

Az Uber árfolyama különösen a cég körüli pletykák miatt zuhanórepülésben van. Tavaly április óta, amikor 60 dolláros csúcsán volt, harmadolódott a jegyzés, épp 20 dollár környékén tartózkodik. Még idén januárban is 40 dolláron jegyezték a cég papírjait.

Borítókép: Wikimedia Commons

The post Nemi erőszak miatt nagyon sok nő perelte be egyszerre az Ubert appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés