:

Bécs rezsitámogatással segíti a legszegényebbeket

Bécs rezsitámogatással segíti a legszegényebbeket

Több mint 190 ezer bécsi háztartás már meg is kapta a korábban megígért 200 eurós (kb. 81 000 forintos) rezsitámogatást. Az egyszeri hozzájárulást automatikusan utalták a legszegényebbeknek, a gyermeküket egyedül nevelők pedig plusz 100 eurót kapnak.

„Az árak emelkedését azok érzik meg először, akiknek amúgy sem könnyű az élete. Mivel ezeknek az embereknek is ki kell fizetniük a számláikat, Bécs – az osztrák tartományok közül elsőként – segít nekik tompítani az áremelkedések hatásait” – mondta Peter Hacker szociális ügyekért felelős városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs több mint 190 ezer háztartás számára már át is utalta a 200 eurós rezsitámogatást.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Itt van, mennyit fogsz fizetni rezsinek augusztustól
Legyél jobb! Forbes 5 perc olvasás
Így spórolhatsz sokat a rezsin, hamarosan szükség lehet rá
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Rendkívüli bejelentés: lesznek, akik kiesnek a rezsicsökkentésből

Bécs Város Külképviseleti Irodájának Forbes.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint ez összesen 38,3 millió eurónyi kifizetést jelent a legszegényebbeknek.

A rezsitámogatást automatikusan kapták meg azok, akik munkanélküli járadékra, lakhatási hozzájárulásra vagy vészhelyzeti segélyre jogosultak.

Azok, akik közülük gyermeküket egyedül nevelő szülők, még júliusban további 100 eurót kapnak – szintén automatikusan. Ez a támogatás várhatóan 13 ezer bécsi családon segít majd. Mintegy 42 ezer egyszülős, szintén rossz anyagi körülmények között élő háztartás pedig augusztustól igényelhet támogatást a várostól.

Az energiakrízis Magyarországot is érinti, a kormány épp tegnap hirdetett energia-veszélyhelyzetet, és augusztus 1-től csak az átlagfogyasztás mértékéig lehet igénybe venni a rezsicsökkentett gáz- és áramárat, az e felett fogyasztott részre piaci árat kell majd fizetni az energiáért. A részletek tekintetében még sok a kérdőjel, de – ahogyan arról mi is írtunk – a rezsicsökkentés gyakorlati feladása sok háztartás áram- és gázszámláit dobhatja meg jelentősen.

Jön az Energiabónusz is

Nálunk egyelőre szó sincs rezsitámogatásról, Bécsben azonban már nagy erőkkel dolgoznak az úgynevezett Energiabónuszon, ami mintegy egymillió bécsinek jelent majd könnyebbséget. Az egyszeri, 200 eurós támogatást nemcsak a nehéz anyagi helyzetben élők igényelhetik majd, hanem minden Bécsben bejelentett lakos. Így a támogatásból a bécsiek kétharmada, a középosztály is részesülhet. A Bécsi Energiabónusz ’22-re Bécs Városa összesen 130 millió eurót különített el és

ez a negyedik támogatási csomag, amit Bécs ebben az évben a lakosság megsegítésére létrehozott.

Ezen felül Bécs Városa külön bizottságot hozott létre, amely folyamatosan figyeli az energiaárakat és biztosítja, hogy a bécsi lakosok a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz. Az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie részletfizetési ajánlatot dolgozott ki mindazok számára, akiknek problémát jelenthet a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése és kikapcsolási moratóriumot hirdetett az elkövetkező téli hónapokra. Bécs pedig vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató idei és jövő évi osztalékáról. Helyette a Wien Energie köteles az összeget a lakossági energiaárak csökkentésére, illetve olyan fejlesztésekre fordítani, amelyek elősegítik az energiaátállást.

The post Bécs rezsitámogatással segíti a legszegényebbeket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés