:
Breaking News

Volt pénzügyminiszter: a kormány el akarja kerülni az IMF-et, elindult a kapkodás

Volt pénzügyminiszter: a kormány el akarja kerülni az IMF-et, elindult a kapkodás

Egyre kevesebb esélyt lát arra László Csaba korábbi pénzügyminiszter, hogy a magyar kormány és az Európai Unió megállapodjon egymással. Szerinte a kormány kapkodva, átgondolatlanul nyúlt a rezsicsökkentéshez, és a problémát aligha oldja meg vele. László szerint nagyon is elképzelhető, hogy hamarosan Magyarország újra az Európai Uniótól és az IMF-től kér pénzügyi segítséget.

A közgazdász-adószakértő, a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere erről a Klubrádióban beszélt. László Csaba szerint biztos, hogy a költségvetéssel nagyon nagy gondok vannak, és még ugyan nem tartunk ott, ahol Venezuela, vagy Argentína, az összeomlás előtt szerinte még az is megtörténhet, hogy a magyar kormány visszatér az IMF-hez és az EU-hoz. A kormány

ezt persze igyekszik elkerülni, ezért is nyúl olyan politikailag kényes intézkedésekhez, mint a rezsicsökkentés, és a kata szigorítása. 

Példaként hozta fel azt is, hogy az állampapírok kamatai 10 százalék fölé emelkedtek 3 és 5 éves lejáratnál, míg két éve egy százalék alatt volt ez az érték.

Üzlet Topolay Gábor 5 perc olvasás
Azért tart válságtanácskozást a kormány, mert válság jön
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
„A kormány is rájött, hogy nagyon nagy baj van”

Összehasonlításul Silvio Berlusconi bukását hozta fel, aki Olaszország miniszterelnökeként szinte minden szexbotrányát, és korrupciós ügyét képes volt megúszni, akkor volt kénytelen lemondani, amikor az olasz állampapírok elszálltak 201-ben és megszorításokat kellett bevezetni. A jelenlegi magyar helyzet ennél László szerint ennél is súlyosabb. 

A kormány zászlóshajójához, a rezsicsökkentéshez szerinte azért kellett hozzányúlni, mert az állami tulajdonban lévő MVM, becslése szerint 2-4 milliárd forintos veszteséget termelt az utóbbi fél évben. A veszteséget pedig az adófizetőknek kell megfizetniük. Most az átlagfogyasztás fölötti fogyasztást fogják a lakosságra terhelni piaci áron. Hogy mi alapján számolják majd, ezt nem lehet tudni. László szerint ez is jelzi, hogy „elindult a kapkodás, nem gondolták, és nem számolták végig rendesen”. 

The post Volt pénzügyminiszter: a kormány el akarja kerülni az IMF-et, elindult a kapkodás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés