:
Breaking News

Orbán: vissza lehet menni munkavállalónak is

Orbán: vissza lehet menni munkavállalónak is

A háború előtt belefért, hogy mindenki rezsicsökkentett árat fizessen az energiáért, de most már nem fér be, mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök a kata drasztikus módosításával kapcsolatban jelezte: a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében kellett változtatni, és a régi katásoknak számos más adózási forma áll rendelkezésére, valamint vissza lehet menni munkavállalónak is.

A Portfolio tudósítása szerint Orbán Viktor a héten bejelentett rezsiintézkedésekről azt mondta, „azt kellett döntenünk, hogy próbáljuk megmenteni a rezsicsökkentést” és rögzítette, hogy aki az átlag felett fogyaszt, annak piaci árat kell fizetni, vagy ha tudja, próbálja meg visszafogni a fogyasztását.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Itt van, mennyit fogsz fizetni rezsinek augusztustól
Legyél jobb! Forbes 5 perc olvasás
Így spórolhatsz sokat a rezsin, hamarosan szükség lehet rá

Arra kérte az embereket, hogy lássák be, hogy az átlagos fogyasztáson felül (itt csak az áram esetén meghatározott havi 210 kilowattórás és a gázra meghatározott 144 köbméteres volument említette) kénytelenek a valós árat kivetni és ha nem így lenne, a kormány kénytelen lenne teljesen feladni a rezsicsökkentést. A háború előtt belefért, hogy mindenkinek rezsicsökkentett áron álljon rendelkezésre az energia, de ez most már nem fér bele.

Az energiaárak elszabadulása kapcsán bírálta az uniós szankciós politikát és szorgalmazta, hogy „le kell ülni az oroszokkal, tárgyalni kell”.

A kata-szigorítás jó és szükséges döntés volt

A kata-rendszer jelentős átalakítása kapcsán megjegyezte: „jó döntésnek tartom és szükségesnek is”. Mint mondta, a 450 ezerből 300 ezer katás egy cégnek számláz, „valójában színlelt számlázásról van szó, de még ez is belefért volna, de most háborús gazdasági logika van”.

Hangsúlyozta: nem a költségvetés miatt nem fér bele, hanem a nyugdíjrendszer miatt. Példaként kifejtette, hogy egy ápolónő átlagosan 86 ezer forinttal járul hozzá a nyugdíj- és egészségügyi rendszerbeli kiadásokhoz, míg egy katás csak 33 ezerrel. Ha lecsökkennek a befizetések, a nyugdíjrendszer bajba kerül. Hozzátette:

az ország 50-150 ezer katást még elbír, de nem bír el 450 ezret.

A kata kiskapukat bezárták és nem is nyitják újra, hangsúlyozta. Jelezte, hogy a katából kiszorulók több adózási lehetőség közül választhatnak: „átalányadó, kiva, ekho, lehet válni egyéni vállalkozóvá és vissza lehet menni munkavállalóvá is”. A változások szeptember elsején hatályba lépnek, szeptember 25-ig tudnak nyilatkozni az érintettek arról, hogy melyik adónemet választják.

The post Orbán: vissza lehet menni munkavállalónak is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés