:

Ennyit várunk átlagosan a szakrendelésekre

Átlagosan harminc napot kell várakozni a bejutásra a magyarországi szakrendeléseken. Van, ahová könnyebb bejutni, mint a covid előtt, de most is van olyan szakterület, ahol két-három hónap is eltelik, mire szakorvoshoz jut a páciens.

A Népszava pénteken a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség legfrissebb felmérésére hivatkozva írt arról, hogy 44 intézmény adatai szerint az átlagos várakozási idő mostanra elérte a 30 napot, de nagy különbség van az egyes területek között,

háromtól 68 nap is eltelhet, mire egy páciens sorra kerül.

Az átlagos várakozási idő az elmúlt hat évben-évről évre folyamatosan nőtt, ugyanakkor a covid évei alatt négy nappal lett több ez az idő, mint az azt megelőző években.

Az egyes szakrendelések bejutási ideje:

a sebészeti ellátás: 3,1 napa gyermekgyógyászat: 8 napa fül-orr-gégészet: 9 napnőgyógyászat és pszichiátria: 14 nap

Az alábbi szakrendelések várakozási ideje rövidült a koronavírus-járvány előtti, 2019-es évben mértek adatokhoz képest:

kardiológia: 48,72 nap (2019: 58,2)gasztroenterológia: 31 nap (2019: 40)szemészet: 29,6 nap (2019: 33)

A leghosszabb várakozási idő az endokrinológiai, a nefrológiai (a vese belgyógyászatával foglalkozó), illetve az angiológia (érbetegségek diagnosztikája, kezelése) szakrendeléseken tapasztalható, az említett területeken a várakozási idő elérheti a két-három, három és fél hónapot is. A diabetológián pedig 45 napra ugrott a várakozási idő, itt a pandémia évei előtt tapasztalható várólista-rövidülés azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány alatt sok folyamatos gondozást igénylő, krónikus beteg hozzáférése romlott, így ennek a jelenségnek tulajdonítják a szakemberek, hogy több cukorbeteg páciens jelent meg.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke a Népszavának elmondta: az adatokat torzíthatja, hogy a járvány alatti hónapokban erősen visszaszorultak a személyes találkozások, ezért május végén az átlagosnál többen jelentkeztek be az ellátásokra.

The post Ennyit várunk átlagosan a szakrendelésekre appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés