:

Megvan, ki viszi el a szemetedet 35 évig: gyökeres átalakulás jön

Megvan, ki viszi el a szemetedet 35 évig: gyökeres átalakulás jön

Jövő júliustól úgy alakul át a hazai hulladékgazdálkodás rendszere, hogy abban az állam helyett egy magáncég lesz a főszereplő: az erre kiírt koncessziós pályázatot a Mol nyerte el, közölte pénteken a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Arról mi is írtunk korábban, hogy a Mol pályázik a nemzet szemetére. Az olajtársaság évi százmillió forint koncessziós díjat fizet az államnak.

Üzlet Unyatyinszki György 3 perc olvasás
A Mol is pályázik a nemzet szemetére, ami aranyat érhet
Pénz Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Újabb koncessziót oszt ki a kormány, meg is van az első jelentkező
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Autópályák után kaszinó: titokban 2056-ig kapott kaszinókoncessziót az egyik leggazdagabb magyar

Mit jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy az állam helyett 2023 júliusától a Mol látja el a hulladékgazdálkodási közfeladatot, amelyet szakpolitikai oldalról a minisztérium felügyel majd.

Az új koncessziós modell a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása és az uniós célértékek határidőre történő teljesítése mellett egységesen magas színvonalon biztosítja a szolgáltatást valamennyi magyarországi településen, írta a TIM.

Nagy szám

35 év. Ennyi időre kapta meg a Mol a feladatot: a 2023. július 1-től kezdődő, 35 éves koncessziós időszak alatt a Mol Nyrt., mint koncesszor végzi az egész ország területén a háztartások és a gazdálkodó szervezetek évente mintegy ötmillió tonna hulladékának gyűjtését és kezelését, illetve a kapcsolódó létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését.

Mit lehet még tudni?

A koncesszor évi 100 millió forint összegű koncessziós díjat fizet az államnak. Az Európai Unió 2035-ig a települési hulladék 65 százalékos újrahasznosítását írja elő, a hulladéklerakókba pedig csupán a hulladék 10 százaléka kerülhet. Ennek megfelelően a Mol fő célja az újrahasznosítás arányának és a hulladékválogatás hatékonyságának növelése lesz, valamint olyan technológiai megoldások kialakítása, amelyek még több hasznos anyag kinyerését teszik lehetővé a hulladékból.Ennek elérésére a vállalat az első tíz évben mintegy 185 milliárd forintot fordít infrastrukturális és technológiai fejlesztésekre, a kötelező visszaváltási rendszer és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetésére, valamint kialakít egy, évente legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas üzemet is.

Fontos mondat

 „A Mol stratégiai célja, hogy hulladékgazdálkodási tevékenységével is hozzájáruljon a hazai és regionális körforgásos gazdaság fejlesztéséhez. Pénzügyileg biztos alapokon álló, nagy szaktudással rendelkező vállalatként, évente már most is több mint 100 ezer tonna hulladékot kezelünk, így minden eszközünk és tapasztalatunk megvan ahhoz, hogy a hazai hulladékgazdálkodási rendszert összefogva, átláthatóan és hatékonyan támogassuk az Európai Unió környezet- és klímavédelmi céljainak teljesítését” – mondta Világi Oszkár, a Mol vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint.  

Ért ehhez a területhez Mol?

Szerintük igen. Honlapjukon hangsúlyozzák, hogy a Mol sokoldalú vállalat, amely amellett, hogy mintegy 440 töltőállomást működtet Magyarországon, műanyagokat is gyárt, kőolajat is finomít, illetve olajat is bányászik, és magas színvonalú mobilitási szolgáltatásokat nyújt. Egy ilyen komplex vállalat esetében elkerülhetetlen a nagy mennyiségű hulladék keletkezése, hiszen ez a műanyaggyártás, az olajfinomítás és az üzemanyagkereskedelem velejárója.

Legyen szó a saját, a partnerektől származó, a lakossági, illetve a veszélyes vagy nem veszélyes hulladékról, a vállalat élen jár a kezelésükben. A Mol évente 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, emellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére is képes, és belépett a műanyag-újrahasznosítás területére is, írják.

Forrás: Mol

A vállalat a következő egy évben partnereivel közösen alakítja ki az együttműködési kereteket és feltételeket, amelynek célja egy országos szintű hálózat felépítése, a jelenlegi közszolgáltatók és piaci szereplők bevonásával. 

The post Megvan, ki viszi el a szemetedet 35 évig: gyökeres átalakulás jön appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés