:

Te beültetnél egy mikrocsipet a kezedbe? Mutatjuk, mennyit kell fizetni érte

Te beültetnél egy mikrocsipet a kezedbe? Mutatjuk, mennyit kell fizetni érte

Mintha csak a „Ha nincs eszed, legyen noteszed!” közkeletű tanács mintájára született volna meg a bőr alá helyezhető mikrocsipek gondolata, aminek a segítségével, ha még otthon is felejtetted volna a pénztárcádat, mindig kéznél lesz a bőr alá ültetett fizetőeszköz. Utánajártunk, milyen anyagi vonzatai vannak a skandinávoknál egyre jobban terjedő, mostanra már a magyar celebeket is elérő technológiának.

Előző héten végigsöpört a magyar sajtón hír az RTL arcáról, Schumacher Vandáról, aki a csatorna reggeli műsorában bejelentette, hogy kiborgot csinál magából és mikrocsipet ültet a kezébe. Schumacher Vanda neve sokaknak ismeretlen lehet, ha az ember nem hardcore RTL-néző: a Belevalóvilág műsorvezetése mellett a csatorna több saját gyártású produkciójában is szerepelt, mint színésznő, de az IMDB-profilja szerint az Elk*rtukban is feltűnt, emellett egy készülő kisfilmnek lesz a producere. Vanda szerteágazó életműve és rohanó életmódja kapcsán nem meglepő, hogy az életét megkönnyítő kézbe ültethető mikrocsip mellett döntött, amivel elmondása szerint ő lesz a negyedik magyar (egy egykori indexes újságíróról biztosan tudni, hogy beültetett egy mikrocsipet, ő cikket is írt róla), aki az apró eszközt viseli a bőre alatt.

Sokakat a hideg rázza a gondolattól, de bőven nem számít újdonságnak az apró sebészeti beavatkozás. A Telex a műsorvezető bejelentése kapcsán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a mikrocsipről, amit leginkább az évtizedek óta, az emberi testbe helyezhető implantátumokhoz lehet hasonlítani, így ebben a cikkben egy gyors áttekintés után a bőr alá ültethető mikrocsip-bizniszről lesz szó.

Mire jó ez az egész?

Az elmúlt hónapokban egyre jobban felpörgött a kézbe ültetett eszközök körüli hype, működése NCF-technológiára épül. Az NFC mikrocsip gyors és biztonságos adatcserét biztosít a pár centiméteres távolságból, ezen a technológián alapul a mobilos érintés nélküli fizetés, valamint a „kulcsmentes” autók működése is. A csip segítségével nyithatjuk az NFC zárrendszerrel működő ajtókat is (amivel kiválthatjuk az irodai vagy edzőtermi belépőkártyánkat), okoslámpát is lehet vele vezérelni, tárolhatunk rajta GPS-koordinátákat, névjegykártyát, valamint az oltási igazolást is rátölthetjük. A lehetőségek tárháza tehát végtelen, és habár a jövőben várhatóan más felhasználási lehetőségek is meg fognak jelenni, óriási technológiai áttörésre nem számíthatunk.

Covid vaccine passports can now be stored in microchip and implanted under your skin https://t.co/Rd1EcS7vdu

— Daily Mail Online (@MailOnline) December 20, 2021

Maga a beavatkozás a beszámolók szerint nem fájdalmas, legjobb, ha orvos végzi, de egy piercinges is be fogja tudni helyezni a rizsszem méretű eszközt. Egy apró seb keletkezik, ami hamar begyógyul, víztől és nehéz fizikai terheléstől kímélni kell a kezünket pár napig.

Mivel kecsegtetnek a gyártók?

Ha nem lett volna elég meggyőző a fenti felsorolás, az NFC mikrocsipet forgalmazó cégek többségében az alábbi pozitívumokat emelik ki az eszköz kapcsán.

Ez a jelenleg legbiztonságosabb fizetési eszköz, hiszen nem lehet elhagyni, nem tudják ellopni. (Kivéve, ha kezestül, mindenestül visznek minket is a terminálhoz, a többit az olvasók képzeletére bíznám.)Mindig kéznél van. (Mivel a kézfejbe helyezik be, de lehet egyébként máshova is kérni. A talpunkat mondjuk lehet nehezebb lenne a terminálhoz érinteni a hétvégi nagybevásárlás alkalmával.)Nem hekkelhető meg, nem lehet másolni, sokszorosítani. (Csak ha kiszedik a kezedből.)Teljesen környezetbarát. (Kifogytam a kezes megjegyzésekből.)

Mennyi az annyi?

Több nemzetközi cég is foglalkozik a beültetéssel, de sajnos el kell szomorítanom a csip iránt érdeklődő olvasóinkat: itthon egyelőre nem elérhető a beavatkozás. A svédeknél egyébként iszonyat népszerű ez a technikai megoldás, olyannyira, hogy a SJ nevű svéd vasúttársaságnál már 2017 óta lehet NFC csippel vonatjegyet váltani (a több európai nagyvárosban használatos módszerhez hasonlóan, ahol a leutazható egyenlegünket egy kártyára tudjuk feltölteni). A svédeknél – ahol feltehetőleg a lakosok a döntéshozókba és az adatvédelmi rendelkezésekbe vetett nagyfokú bizalma miatt van ennyi jelentkező – már négy éve is négyezer fölött volt a legnagyobb cégnél, a Biohax Technél elvégzett beültetések száma, azóta a felhasználók mennyisége feltehetőleg növekedett. Az említett cég weboldala ma már nem elérhető, így az eladott termékeik mennyiségéről sincs frissebb információ.

Habár pontos adatokat nem tudunk, a mikrocsipfejlesztő cégek jelenleg százas nagyságrendről számolnak be, azonban meglepő módon egy 2021-es felmérésben a megkérdezett brit és az Európai Unióban élő lakosok 50 százaléka lenne nyitott az eszköz használatára.

Human bank card anyone?

Patrick is able to pay using his hand because back in 2019 he had a contactless payment microchip injected under his skinhttps://t.co/ZAA4KTcO8u

— BBC Newsbeat (@BBCNewsbeat) April 11, 2022

Nem sok céget lehet találni, akik a mikrocsip fejlesztésével és beültetésével foglalkoznának, hiába egyre elterjedtebb a technológia. Íme pár példa, hogy mennyi pénzért csinálhatunk kiborgot magunkból.

A brit-lengyel Walletmor startup fejlesztette eszköz a leírás szerint egy szuperbiztonságos implant (a cég szerint a világon a legbiztonságosabb, bár nem támasztják alá semmilyen plusz információval az állítást, ami hihetővé tehetné), amit érintés nélküli fizetéshez lehet használni. A fizetéshez a beültetett csip mellett egy telefonos alkalmazásra van szükségünk, ahol feltölthetjük kezünkről levásárolható egyenlegünket. Maga a mikrocsip 300 dollárba kerül, amiben nincs benne a behelyezés költsége, azonban a honlapjukon van saját orvosajánló felületük, ahol a leendő ügyfél válogathat a képzett szakemberek közül. A jelenleg piacvezető Walletmor csipjének 8 év az elavulási ideje, ekkor ki kell cserélni. A Dangerous Things (lefordítva Veszélyes Dolgok) nevű seattle-i székhelyű kereskedő kínálatában 50 dollártól egészen 230 dollárig többféle csipet találunk. Az árfekvés függ a garanciától, a csip tárhelyének nagyságától, valamint a csip anyagától is. A gyártó minden termékénél kiemeli, hogy a mikrocsip beültetése után felmerülő problémákért nem vállalnak felelősséget. A már említett Biohax Tech-től nem lehet jelenleg vásárolni, mivel nem él az oldaluk, viszonteladóknál bukkannak fel a termékeik. Az utolsó adataik 2018-ból származnak, ekkor 180 dollárt kértek el a komplett csomagért, amibe beletartozott a mikrocsip és a beültetés is.

Jelentős ismert kockázatai nincsenek az eszköznek, inkább az életünket teheti egy fokkal kényelmesebbé, valamint mozgáskorlátozott emberek számára lehet igazán hasznos, ha kinyílik az ajtó vagy felkapcsolódik a lámpa előtte. Kifejezetten rossz tapasztalattal nem találkozni és ha egyszer megunnánk, a mikrocsip könnyedén eltávolítható a testünkből, de mindent összevetve érdemes fenntartásokkal kezelni az eszközt.

Az ismeretlen gyártási körülmények, bevizsgálatlan eszközök és a lehetséges mellékhatások mellett valós aggályt az adatvédelmi szempontok jelenthetnek, hiszen új technológia révén a jogszabályi környezet a világ legtöbb országában tisztázatlan. Lehet mérlegelni, a cikk elején említett Schumacher Vanda az interjú alapján be fog számolni a tapasztalatairól a közösségimédia-felületein.

The post Te beültetnél egy mikrocsipet a kezedbe? Mutatjuk, mennyit kell fizetni érte appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés