:

Lecserélnéd a rezsi miatt a villanyfűtést? Hiány van a helyettesítő termékekből

Lecserélnéd a rezsi miatt a villanyfűtést? Hiány van a helyettesítő termékekből

Komoly hiány alakult ki kályhákból és kandallókból. Már csütörtökön megrohanták az üzleteket, szakember is alig van, aki télig tudná vállalni a munkát.

Mi is kaptunk olvasói leveleket, hogy mi lesz azoknak a rezsijével, akiknél nincs gáz, hanem csak villannyal is fűtenek. Különösen fűtési szezonban könnyen havi 100 ezer forint felett találhatják a rezsi összegét akkor is, ha a mostani piaci árat vesszük alapul. A trend pedig egyértelműen a további drágulás.

Nem tudni, hogy pontosan hány háztartás fűt csak villannyal, nyilván nem óriási a részarányuk – bár nálunk a szerkesztőségben többen is vannak, akik csak villanyt használnak.

Vannak alternatívák, ezeket szedte össze a HVG, ilyen a kályha vagy a kandalló. Nem mindegy, hogy ezeket fűtésre vagy kiegészítő fűtésre szeretné-e használni a fogyasztó, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

Mindenhol lehet?

Nem minden ház alkalmas a kiépítésükre, ha nincs megfelelő infrastruktúra, kezdetnek egy kémény, akkor erről is gondoskodni kell. És megfelelő szakembert találni a fűtési szezon elejéig igazi kihívás lehet, főleg úgy, hogy sok fogyasztó gondolkodik hasonlóban. A lap fel is hívott csütörtökön pár szakembert, hogy megtudja, kinek mennyi ideje van:

a tapasztalatok szerint kevesen tudnak új munkát vállalni a télig.

A HVG azt is állítja, hogy a rezsicsökkentés megvágásának napján megrohanták a kályhák és kandallók értékesítésével foglalkozó cégeket és webshopokat, a fűtésre alkalmas termékek pillanatok alatt hiánycikkek lettek. A lap többet kereskedőt is felhívott és a tapasztalatok egyértelműek:

a rezsicsökkentés kivezetésének bejelentése után olyan brutális kereslet jelentkezett, amivel a gyártó cégek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni.

Ha fel is tudják venni a megrendeléseket, nem biztos, hogy teljesíteni is tudják, mert a legtöbb esetben nincs a termék készleten, vagy ha meg is lehet rendelni, bizonytalan, hogy kiszállítják-e belátható időn belül.

Bárhol lehet venni?

A lap talált olyan terméket, amelyet csütörtök reggel még lehetett kapni valamelyik webshopban, de a megrendelés pillanatában tudta meg a forgalmazó is, hogy valójában a gyártó nem tudja azt szállítani – még úgy sem, hogy eredetileg is több hetes várakozással lehetett volna csak hozzájutni. És akadt olyan gyártó is, ahol csütörtökön válságértekezletet tartottak, miután felmerült, hogy már idén sem tudják teljesíteni a magyarországi piacra szánt megrendeléseket.

Legyél jobb! Forbes 5 perc olvasás
Így spórolhatsz sokat a rezsin, hamarosan szükség lehet rá
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Páratlan az EU-ban a magyar áremelkedés
Üzlet Topolay Gábor 5 perc olvasás
Ezeket tudjuk és ezeket nem a rezsi alakulásáról – szinte csak kérdőjel van

Nyilván egy magyar gyár, amely a nyugat-európai, például a német piacra ad el ilyen termékeket, a gyenge forint miatt előnybe részesíti a nyugat-európai piacot. De olyan vidéki forgalmazóval is beszélt a HVG, aki elmondta, hogy a Nyugat-Európában már korábban megemelkedett energiaárak miatt rengeteg Németországban élő magyar szeretne tőle vásárolni, ám a készlethiány miatt már nem tudja kiszolgálni az igényeket.

Nagyobb barkácsáruházakban még vannak

A nagyobb barkácsáruházak kínálatában még megtalhatók a kályhák és kandallók. De nem mindegy, mire akarjuk használni: kiegészítő fűtésre vagy a villanyfűtés teljes kiváltására. A szórás elég nagy: van olyan fűtésre alkalmas kályha, ami százezer forint alatt van és van olyan, ami félmillió forint.

Egy jó minőségű, a német piacra készült, 5 kW-os teljesítményű kályhával akár 80 négyzetmétert is ki lehet fűteni, de egy kevésbé jó minőségű, ám ugyanennyi teljesítménnyel eladott termék egy 40 négyzetméteres teret sem biztos, hogy komfortosan kifűt.

A kályhával, kandallóval fűtés természetesen nem olcsó mulatság, hiszen az ahhoz szükséges tűzifa és fabrikett ára is jelentősen emelkedett.

2021 tavaszán egy raklapnyi, azaz nagyjából egy tonna fabrikett ára 74 900 forint volt, addig2022 júliusára ez 150 ezer forintra nőtt, és további drágulás várható.

Ám hiába is döntünk úgy, hogy bevásárolunk brikettből, merthogy hasonlóan járhatunk, mint a kályha-kandallóvásárlás esetén: le tudjuk adni ugyan a megrendelést, de azt nem tudjuk véglegesíteni, mert annyira megnövekedett a brikett iránti kereslet.

The post Lecserélnéd a rezsi miatt a villanyfűtést? Hiány van a helyettesítő termékekből appeared first on Forbes.hu.