:

Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?

Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?

Mindenre jó, tökéletes laptop nincs. Másra van szüksége annak, aki játszik, aki tervez, aki tanul, aki nem akar költeni, és annak is, aki munkára keres olyan gépet, amely a lehető leghatékonyabb segítséget tudja nyújtani otthon, az irodában, meetingen, konferencián vagy akár utazás közben. Az üzleti notebookok egyik jelenlegi hercegének segítségével mutatjuk be, hogy mire érdemes figyelnie annak, aki egy ilyen termék beszerzésén gondolkodik.

A laptop szegmens rendkívül fragmentálttá vált mára, hasonlóan az egész hatalmas technológiai univerzumhoz. A gyártók mindent megtesznek azért, hogy a lehető legszélesebb potenciális felhasználói réteget fedjék le termékeikkel, ezt pedig úgy szeretnék elérni, hogy számos alkategóriát hoztak létre, amelyekbe eltérő koncepcióval készülő gépeket pakoltak.

Ennek köszönhetően pedig a mai kor laptopjai között akkora különbség lehet, mint egy dán dog, és egy törpe tacsi között, pedig hát ugyebár mindkettő a kutyák nagy családjába tartozik.

A jó élet Szalai Péter 9 perc olvasás
Szexi, mindenhova elkísér, de azért mindent nem csinál meg!
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Kőkemény technológiai erődemonstráció – az Apple megcsinálta a világ legjobb laptopjait
Legyél jobb! Forbes 6 perc olvasás
Laptop, tablet, okostelefon: mi a teendő, ha meguntuk a régi készülékeket?

Az egyik ilyen nagy osztály az úgynevezett üzleti notebookoké. Ezekkel nem túl meglepő módon azokat célozzák meg, akik alapvetően irodai jellegű munkavégzésre keresnek gépet, ily módon teljesen mások az igényeik, mint azoknak, akik játékban, grafikák elkészítésében vagy építkezéseken, esetleg háborús övezetekben használnák terméküket. Az Asus, mint globálisan is az egyik vezető gyártó, régóta kiemelt figyelmet fordít az üzleti laptopokra, és pont a közelmúltban jelentkeztek egy friss, ilyen modellel.

Az üzleti laptopok egyik tipikus képviselője az Asus Expertbook.

Ez az Expertbook széria legfrissebb tagja, a B9 (B9450) amely e termékkategória egyik legtipikusabb képviselőjének számít. Kölcsönkértem, hogy a segítségével mutassam be, mit is értünk ma üzleti notebook alatt, mit várhatunk egy ilyen eszköztől, mik a fontos tulajdonságok, és mik azok a kompromisszumok, amiket nyugodtan meg lehet hozni.

Külső

A lifestyle és főleg a gamer laptopoknál a gyártók gyakran próbálnak iszonyú látványos modelleket letenni az asztalra, aminek eredményeként túldíszített, sokszor giccses, bazári külsejű szörnyszülöttek jönnek létre. A jó üzleti laptoptól viszont távol áll ez az irány.

Az üzleti laptopokra jellemző a visszafogott külső. Kép: Asus

Azzal meg kell jelenni, és egy tárgyalásra vagy bizniszvacsorára nem való az aranyozott, LED-ektől karácsonyfaként villogó, vagy böhöm nagy légbeömlőkkel ellátott masina.

Az Expertbook például egységes matt grafitszürke fényezést kapott, amin az ujjlenyomatok sem látszódnak meg. Ez utóbbi talán nem tűnik fontosnak, de az, mert egy látványosan összefogdosott, koszosnak tűnő laptop eléggé illúzióromboló tud lenni.

Hordozhatóság

Egy üzleti notebook legyen vékony, és kompakt, hogy ne foglaljon sok helyet, és férjen be diszkréten akár egy kisebb táskába is. A nálam járt gép például 32 cm széles, 20,3 cm mély és csupán másfél centi vastag. A súlya pedig picit kevesebb, mint egy kilogramm, szóval tényleg egészen kényelmesen hordozható, ami nagy ajándék akkor, ha az ember ide-oda rohangál egész nap.

Nem árt, ha jó könnyű egy ilyen gép.

Strapabírás

Egy olyan eszköznél, amelyet sokat mozgatnak, óhatatlanul előfordulhatnak balesetek: leesik, összekoccanhat valamivel, utazás közben rázkódik, esetleg ráömlik valami, mindez pedig egy átlagos gépet könnyen kifektethet. Ez pedig nem túl szerencsés akkor, ha rajta van a fél életünk, vagy a munkához elengedhetetlenül szükséges a készülék.

A strapabíró kialakítás létfontosságú. Kép: Asus

De van erre megoldás, hiszen léteznek olyan laptopok, amelyek ellenállnak a külső behatásoknak. Ezt nem kell bemondásra elhinni, hiszen léteznek már hivatalos minősítések, amelyek bizonyítják, hogy egy-egy termék tényleg kellően strapabíró. Ezek közül a legismertebb, legelterjedtebb a hordozható számítógépek szegmensében a MIL-STD 810G nevű szabvány.

Ha egy modell ezt megkapja, akkor az arról tanúskodik, hogy kibírja az extrém hőingadozást, illetve pártartalmat, ellenáll az ütéseknek, pornak, nedvességnek többek között.

A nálam vendégeskedő gép is rendelkezik ezzel a minősítéssel, de hogy teljesen őszinte legyek, nem kezdtem kínozni. Mégiscsak egy kölcsön notebookról van szó, mondjuk ha a sajátom lenne, akkor meg pláne nem próbálnám meggyilkolni.

Teljesítmény

Legyen gyors, hasítsanak az irodai-, kommunikációs, képszerkesztő és médiakezelő szoftverek, valamint a levelezés és a böngésző! Alapvetően ezt várjuk egy ilyen géptől, de nem azt, hogy lehessen rajta a legjobb játékokat pörgetni, 3D- vagy tervező alkalmazásokkal bűvészkedni.

Elvárás a jó processzor, például egy 10-12. generációs Intel i5 vagy i7, a legalább 8, de inkább 16 GB RAM, és a nagy kapacitású SSD adattároló a hagyományos merevlemez helyett.

Ez utóbbi egyébként a sebesség szempontjából fontos alkatrész, és az sem mindegy, hogy milyen technológiára épül. Az Asus Experbookban alkalmazott PCIe 3.0 x4 rendszerű eszköz két-háromszor gyorsabb, mint a hagyományos eljárásra (SATA 3, PCIe 3.0 x2) épülő riválisai. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy indítás után hamarabb “áll fel” a gép, vagy rövidebb idő alatt érhetőek el az egyes dokumentumok, állományok.

Nem játékra találták ki ezeket a masinákat. Kép: Asus

Emellett az is fontos, hogy például 3D videókártyára nincs szükség, pont az említett okok miatt. Ráadásul egy ilyen komponens jelentősen megdobná a méretet, fogyasztást is, és egy üzleti gépnél fontosabb, hogy ezeken a területeken teljesítsen jobban inkább.

Üzemidő

Az akkumulátor által biztosított üzemidő az egyik legfontosabb tulajdonsága lehet egy laptopnak. Aki sokat utazik, vagy arra kényszerül, hogy hálózati áramforrás nélkül használjon egy terméket, annak létfontosságú, hogy hány órát lehet kihúzni töltés nélkül. Erre a legnagyobb hatással a komponensek fogyasztása, illetve a telep kapacitása van, amit wattórában (Wh) adnak meg. Egy normális üzleti modelltől alapelvárás a 55-60 Wh, ennél kevesebbel nem szabad beérni.

Ha valaki sokat utazik, akkor fontos az üzemidő. Kép: Asus

Az Asus Expertbooknál a hivatalos termékkommunikációban azt hangsúlyozták, hogy akár a 24 órás üzemidő is elérhető, és én még ennél is többet, durván 30 órát tudtam belőle kifacsarni. Igaz csak akkor, ha minimális volt a fényerő, és mindössze egy szövegszerkesztő alkalmazás futott, ami azért a való életben nem reális. Normál használat mellett, tehát elfogadható fényerővel, böngészéssel, videózással, filmezéssel, levelezéssel 12-17 órát produkált, ami még remek teljesítmény.

Csatlakozók, webkamera

Egy mai modern üzleti laptoptól joggal várhatja el mindenki, hogy legyen rajta fejhallgató, HDMI, USB Type-A és USB Type-C port mindenképpen. Ez utóbbinál lényeges lehet az úgynevezett DP Alt Mode támogatás, aminek köszönhetően egy szimpla USB-C kábel segítségével rádugható a kompatibilis monitorokra. A webkamera már szinte minden laptopban alapelvárás, és nagy különbséget e téren nem tapasztalhatunk.

Fontos a csatlakozókínálat!

Az viszont nem árt, ha mechanikusan is ki lehet iktatni ezt az egységet, magyarán egy ablakkal vagy zárral eltakarható, mert így akkor sem kell félnünk a kukkolástól, ha egy rossz szándékú egyén átvenné a gép felett az irányítást. Természetesen ez megoldható egy kis ragasztószalag segítségével is, ha minden kötél szakad, ez viszont minden, csak nem elegáns.

Biztonság

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak a biztonsági funkciók, szolgáltatások egy laptop esetében. Egy üzleti gépnél pedig ezek meglétét teljes joggal várja el a felhasználó. Az Asus notin például van ujjlenyomat olvasó, tilthatóak az USB portok, valamint ellátták egy úgynevezett TPM chippel, amelynek segítségével biztonságosan tárolhatóak a jelszavak, illetve titkosítási kulcsok.

Vezérlőeszközök, hang

A laptopok egyébként is hagyományosan elég vacakul szólnak, és mivel az üzleti notebookokat alapvetően nem multimédiás tartalomfogyasztásra szánják, ezért gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen integrált hangrendszerrel látják el őket. Ez legyen a legutolsó szempont, amikor valaki egy vásárlási döntést meghoz!

Ennél lényegesen fontosabb, hogy milyen a klaviatúra: Egy megfelelő ellenállású és nyomásúttal bíró gombokkal felvértezett billentyűzet ugyanis hosszú órák után is kényelmes gépelést tesz lehetővé.

Viszont a lötyögő, túl kicsi, szuperérzékeny gombokkal ellátott eszköz konkrétan képes pokollá tenni az ember életét. Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb üzleti laptopról hiányzik a csak számokat tartalmazó, úgynevezett numerikus pad. Azonban ezt mégsem kell feltétlenül nélkülözni, és ehhez nincs is szükség feltétlenül csodára vagy mágiára.

Iszonyú fontos, hogy milyenek a beépített vezérlőeszközök.

Az Asus nagyon trükkösen oldotta ezt meg, ugyanis a tapipadba építettek egy digitális numpadot, ami egy érintéssel előcsalható. Ez kegyetlenül menőn néz ki, de ennél is fontosabb, hogy iszonyú hasznos lehet annak, aki sokat dolgozik számokkal. Ha már a beépített egérnél tartottunk, akkor ki kell térni erre az alkatrészre is! Én imádom ha vannak mellette “rendes”, azaz fizikai valójukban is létező gombok, azonban ezeket manapság nagy divat lehagyni. Ennél egy fokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy a tapipad ne lötyögjön, a tapintása legyen kellemes, azaz ne akadjon és csúszkáljon rajta az ujj, és persze minél nagyobb, annál jobb!

Kijelző

Mivel alapvetően nem a játék és a médiafogyasztás a cél, hanem a hatékony munkavégzés, ezért nincs szükség kiemelkedő tudású képernyőre. Azaz el lehet engedni az OLED-panelt, jó helyette a kevésbé látványos színeket produkáló, ám energiahatékonyabb IPS LCD technológia. Nincs szükség nagy képfrissítési rátára, elég a 350 nites fényerő, és a HDR támogatás sem lényeges. A Full HD felbontás már alap, de ennél nagyobb részletesség nem is kell. Nagyon hasznos lehet az érintésérzékeny kijelző, de ez olyan extra, ami nélkül azért el lehet lenni.

Megéri üzleti gépet venni?

Aki alapvetően munkára/tanulásra használná a gépét úgy, hogy nem a szobában vagy irodában tartózkodik folyamatosan, akkor annak mindenképpen csak javasolni tudom, hogy gondolkodjon el egy üzleti notebookon. Akár a cikk elkészítéséhez használt Asus Expertbookon is, mert ez például egy olyan eszköz, ami (majdnem) mindent tud, amit elvárhatunk ma egy ilyen jellegű készüléktől. Jelenleg én is üzleti laptopot használok, azután váltottam, miután leejtette és leöntötte a régi gépemet valami ökör (mind a kettő én voltam nyilván).

Én mindenkinek csak ajánlani tudom az üzleti laptopokat. Kép: Asus

Abszolút elégedett vagyok ezzel a termékkategóriával, az alapvetően irodai és levelező szoftverekre, kommunikációs csatornákra, képszerkesztőre, illetve weboldalakra épülő élethez egyértelműen ez a legjobb megoldás.

The post Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés