:

Tom Cruise röhögve szárnyal a minyonok, a dinók és a szuperhősök fölött

Tom Cruise röhögve szárnyal a minyonok, a dinók és a szuperhősök fölött

Amit a Top Gun: Maverick című film leművel a világ jegypénztáraiban, az tényleg van annyira lenyűgöző, mint a színész filmes mutatványai.

Nyolcadik hétvégéjén van túl az 1986-os Top Gun folytatása, a Maverick. Az ezt megelőző hétvégéhez képest ismét csupán kábé a negyedével estek a tengerentúli mozis bevételek (12 millió dollárral negyedik az amerikai hétvégi listán), szemben a második hétvégi elsőségét megszerző Thor: Szerelem és mennydörgéssel, ami 46 millió dollárt és 68 százalékos esést tudhat be.

Miért nagy dolog ez?

Tehát a Tom Cruise-film lassan két hónapja termeli iszonyatosan stabilan a pénzt, páratlan szavatossággal fut továbbra is a nagy vásznakon. A legjobban ez az ábra tudja szemléltetni a jelenséget, amin azt láthatjuk, hogy a saját bemutatójuktól számolva napról napra hol tartanak vagy tartottak az észak-amerikai jegybevételek.

Forrás és ábra: The Numbers Megnézve minden olyan filmet, ami idén 100 millió dollár feletti amerikai nyitóhétvégét produkált (Doctor Strange az őrület multiverzumában, Batman, Jurassic World: Világuralom, Minyonok: Grun színre lép), az átlagos mozis életgörbe szerint a második-harmadik hétvége környékére szoktak elfáradni a bemutatók. Ez általános a moziiparban.Ehhez képest a Maverick fogta magát és kilőtt a sztratoszférába, Amerikában pedig már 600 millió dollár felett, míg nemzetközi vizeken is e fölött a szint felett jár. Így gründolt össze a múlt hétre globális szinten több mint 1,2 milliárd dollárt, ezzel amerikai és világszinten nézve is a Paramount filmstúdió valaha volt legsikeresebb premierje, megelőzve még a Titanicot is (ami bár technikailag több pénzt hozott globális szinten, az nem a Paramount kasszájába ment, hiszen Amerikán kívül másik cég, a Fox forgalmazta). A jó élet Vaszkó Iván 5 perc olvasás
Thoradagolást kaptam
A jó élet Vaszkó Iván 9 perc olvasás
Batman kritika: egy háború kellett, hogy megértsem a mozi lényegét
A jó élet Vaszkó Iván 7 perc olvasás
Az új Doctor Strange egy legális könnyűdrog, ami sokak gyomrát meg fogja feküdni

Az összes észak-amerikai bevétel, valamint a legnagyobb bevételű hétvége aránya az öt film közül szintén a Top Gun: Maverické (4,88). Ezt a mutatót hívja legsnek a szakzsargon, ahogy a neve is árulkodik róla, ez szemlélteti, mennyire áll stabil lábakon egy-egy darab a mozikban, meddig tartja magát a nyitóhétvége után, ami a mozifilmek jellemzően legnagyobb bevételű hétvégéje.

A május végén bemutatott Top Gun: Maverick sikere már-már tanítani való, több tényező is közrejátszott abban, hogy a covid utáni egyik legnagyobb kasszasiker legyen. Az okokról itt írtunk korábban.

The post Tom Cruise röhögve szárnyal a minyonok, a dinók és a szuperhősök fölött appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés