:

A rezsi innentől a család bevételének felét is elviheti

A vidéken, családi házban élőket, a többgenerációs családokat és az egyedülálló kisnyugdíjasokat mind nehéz helyzetbe hozhatja a rezsicsökkentés csökkentése.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint augusztustól a családok bevételének akár a felét is kiteheti a rezsiköltség.

Holoda az RTL Híradónak azt nyilatkozta:

„Ez a fajta drasztikus emelés bizony jó néhány családot olyan helyzetbe hoz, hogy a család havi költségvetésének 30, 40, akár 50 százalékát is elviheti a rezsi.”

Megjegyezte, hogy most sem olyan kicsi ez az arány, 16-18-20 százalék körül alakul, ami a nyugat-európai fogyasztókhoz képest majdnem a duplája.

Több ebből Rezsi: rádióban és Facebook-posztban megy az üzengetés, de hol vannak a részletszabályok? Lecserélnéd a rezsi miatt a villanyfűtést? Hiány van a helyettesítő termékekből Ezeket tudjuk és ezeket nem a rezsi alakulásáról – szinte csak kérdőjel van

Vankó Lili, a lakhatási kérdésekkel foglalkozó Habitat for Humanity Magyarország munkatársa úgy fogalmazott a Híradónak a rezsicsökkentés korlátozásáról, hogy

„átgondolatlan, kapkodást mutató intézkedés volt, ami valószínűleg káoszt fog kiváltani mind a fogyasztóknál, mind pedig az energiaszolgáltatóknál”, emiatt „rengeteg rászoruló réteget nagyon nehezen fog érinteni”, azokat is, akiket eddig sem támogatott a rezsicsökkentés.A szervezet szerint a vidéken, családi házban élőket, a többgenerációs családokat és az egyedülálló kisnyugdíjasokat egyaránt rosszul érintheti a bejelentett intézkedés, úgy gondolják, sávos energiaárakat kellene inkább meghatározni.

A kihirdetett energia-veszélyhelyzet és a rezsicsökkentés-módosítás pontos részletszabályai a szerdai bejelentés óta még mindig nem ismertek, szinte csak kérdőjelek vannak. Igaz, a kormány a hétvégén mintha több ízben is úgy üzent volna, hogy a rendelet kidolgozása közben az egyedi helyzeteket is megfontolnák, például hogy mi lesz azokkal, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig nem vagy csak keveset.

The post A rezsi innentől a család bevételének felét is elviheti appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés