:

Joe Biden szerint nem kell túlpörögni, hogy ökölpacsizott egyet a szaúdi koronaherceggel

Joe Biden szerint nem kell túlpörögni, hogy ökölpacsizott egyet a szaúdi koronaherceggel

Az amerikai elnök szerint lényegtelen, hogy oké-e amerikai lapnál dolgozó újságíró meggyilkolásával vádolt trónörökössel ökölpacsizni.

Az amerikai hírszerzés még tavaly jelentette ki, hogy a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán koronaherceg szaúdi trónörökös hagyta jóvá Dzsamál Hasogdzsi, a Washington Post kormánykritikus szaúdi újságírójának meggyilkolásának műveletét. Ezt a kijelentést a szaúdi vezetés és Bin Szalmán azóta is tagadja.

Már csak ezért is okozott kisebbfajta megrökönyödést, hogy Joe Biden elnök ökölpacsizott egyet a koronaherceggel kettejük múlt hét pénteki találkozóján.

Fotó: Saudi Press Agency

Mi (nem) hangzott el a találkozón?

Az Axios összefoglalója szerint Biden pénteken még azt állította egy sajtótájékoztatón, hogy már a találkozó elején felhozta Bin Szalmán előtt a Hasogdzsi-ügyet, jelezve azt is a koronahercegnek, hogy személyesen őt tartja felelősnek a gyilkosságért.

A Reuters szerint a szaúdi külügyminiszter erre azt reagálta, hogy ő ilyet nem hallott Bidentől, csakhogy Biden szerint meg épp a miniszter nem mond igazat.

Számít-e egy ökölpacsi vagy sem?

A Fehér Házban Bident arról kérdezte az egyik újságíró, hogy az elnök esetleg megbánta-e az ominózus ökölpacsit. Erre Biden azt válaszolta:

„Emberek, nem beszélhetnénk inkább valami olyasmiről, ami számít? Szívesen válaszolnék fontos kérdésekre.”

Lehet, hogy Biden nem tartja fontosnak, Bernie Sanders demokrata szenátor szerint viszont igenis számít, hogy az elnök Szaúd-Arábiába látogatott.

Az ABC vasárnapi műsorában Sanders azt mondta, nem hiszi, hogy ha egy ország vezetője amerikai lapnak dolgozó újságíró meggyilkolásában játszott közre, akkor az az ország megérdemli, hogy személyesen látogasson oda az Egyesült Államok elnöke.

Márpedig Amerika „a demokrácia és az emberi jogok híve”, mondta Biden, „diktatúrákkal nem kellene szoros kapcsolatot ápolni”.

Super Marióval feledtetik a borzalmakat?

Bin Szalmánnal legutóbb akkor foglalkoztunk, mikor Szaúd-Arábia 500 milliárd dollárból matekozó, úgynevezett szuverén befektetési alapja (Public Investment Fund, PIF), amit a koronaherceg egyenget, bevásárolta magát a Nintendóba. A kritikák szerint a PIF nagy szórakoztatóipari, tech és videójátékos üzletei is csak arra hivatottak, hogy a modernizáció jegyében tüntessék fel magukat jobb színben akár a Hasogdzsi-ügy, akár az országban fennálló társadalmi, politikai problémák árnyékában. Erről részletesebben itt írtunk.

Több ebből Szaúdi pénz került Super Mario mögé. De miért?

The post Joe Biden szerint nem kell túlpörögni, hogy ökölpacsizott egyet a szaúdi koronaherceggel appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés