:

Melyik lesz a világ legjobb étterme?

Melyik lesz a világ legjobb étterme?

Hétfőn kiderül, ki lesz a 2022-es évben a világ legjobb étterme.

Jóslatokba nem igazán szokás bocsátkozni egy üzleti magazinnál, de talán ebben a témában megengedhető: óriási üzleti jelentősége van az éttermek számára, hogy hol végeznek a World’s 50 Best Restaurants (W50B) listáján, de hogy is jutottunk idáig?

Kezdjük a jóslattal: idén a koppenhágai Geranium végez a lista élén, és ezzel véget is ér az északi éttermek sok éve tartó dominanciája a szektorban.

+ 9 kép a galériában + 9 kép a galériában TIPP

Aki szeretne eljutni a világ legjobbjába, jobban teszi, ha még most gyorsan foglal, mert az eredmény kihirdetése után már nem sok esélye lesz! Jelenleg októberi dátumokra még bőven vannak helyek.

Három nappal az időpont előtt még lemondható a foglalás, és visszakapható a foglaló is.

De hogy is kezdődött a nordic hatalomátvétel? Erről írtunk részletesen a Nomáról szóló cikkünkben a júniusi Forbes magazinban. Előtte a spanyol iskola uralta a listát, néha Heston Blumenthal (The Fat Duck) tudott beleszólni a versengésbe, most viszont egy új éra fog kezdődni, hiszen – ha tényleg győz a Geranium – elfogynak egy időre a versenyképes északi iskolát képviselő csúcséttermek. (A W50B pár éve átállt arra, hogy „nyugdíjazza” a győztest: bekerülnek a Best of the Bests csoportba, és többé nem lehet szavazni rájuk.) Van persze azért még olyan skandináv étterem, akiknek lehet esélyük, hogy az élmezőnybe beleszóljanak, a stockholmi Frantzén azonban úgy tűnik, nem rendelkezik olyan hatalmas rajongótáborral, ami ehhez elég lehet, a koppenhágai, jelenleg két Michelin-csillagos Alchemist pedig valójában nem északi, hiszen világkonyhát visz, igaz, azt elképesztő színvonalon. (Hamarosan írunk róla a magazinban, ugyanis teljesen egyedülálló a maga nemében.)

Bár csak egy ártatlan tréfának indult, mára hatalmas hatalomra tett szert a brit Restaurant magazin által indított lista, óriási erőfeszítéseket tesznek az éttermek is, hogy jól szerepeljenek rajta, hiszen óriási jelentősége van a vendégek számára, még úgy is, hogy azért elég jelentős kritikák is megfogalmazhatók a lista összeállításával, vagy épp értelmével kapcsolatban.

Soha senki nem határozta meg például, hogy mit is jelent a jó, illetve legjobb, így tulajdonképpen a lista önmagát definiálja.

De a vitás kérdések ellenére egy valami egyértelmű: a W50B lista kiváló reklámot jelent az étteremlátogatás számára, világszerte rengeteg utazó indul neki, hogy minél több fantasztikus étteremben költhesse a pénzét. (Mondjuk karbonlábnyoma azért van ennek bőven, de annyira kicsi a kapacitása ezeknek az éttermeknek, hogy – a tömegturizmussal összevetve – jelentős hatása legyen a bolygó jövőjére, cserébe sok pénzt költenek.)

Hétfőn éjjel tehát kiderül, melyik csúcséttermet fogják – még az eddigieknél is jobban – megrohanni az éhes vendégek, egy első hely garantálja általában, hogy hosszú hónapokig lehetetlen legyen foglalni, ami persze sok esetben nem jelent nagyon jelentős változást, a legtöbb győztes már eleve rendkívül népszerű, mire odakerül.

Aki szeretné élőben is követni a gálaestet, itt megteheti online.

A lista éttermeiről, és a világ további csúcséttermeiről pedig továbbra is jönnek a személyes élményeken alapuló beszámolók a magazin hasábjain és itt, online is.

The post Melyik lesz a világ legjobb étterme? appeared first on Forbes.hu.