:

A Gazprom nem tudott gázt szállítani, vis maiorra hivatkozott

A levélből nem derül ki pontosan, hogy hova nem szállít gázt az orosz állami energiamonopólium, de feltehetően a Németországba irányuló gázszállításról van szó.

Az orosz állami gázexport-monopólium, a Gazprom június 14-től vis maiorra hivatkozott az Európába irányuló gázszállítmányoknál legalább egy nagy fogyasztó számára, írja a Reuters.

A Reutershez most hétfőn eljuttatott, július 14-i dátumú levél szerint a Gazprom nem tudja teljesíteni szállítási kötelezettségeit a hatáskörén kívül eső „rendkívüli” körülmények miatt.

Egy meg nem nevezett kereskedelmi forrás szerint a dokumentum az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításra vonatkozik. A Gazprom egyelőre nem reagált a hírre.

Jogosak voltak a félelmek?

Németországban már korábban is hasonlótól tartottak: a Gazprom júniustól 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítást. A németek el is kezdtek aggódni amiatt, hogy a vezeték július 11-én kezdődő karbantartása után még rosszabb lehet a helyzet, Robert Habeck környezetvédelmi és gazdasági miniszter konkrétan arra számított, hogy július 24. után teljesen leáll majd a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Több ebből Putyin fokról fokra zárja a gázcsapot, a németeknél már teljes iparágakat is féltenek

The post A Gazprom nem tudott gázt szállítani, vis maiorra hivatkozott appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés