:

Megkapó képeken a világ 7 legszebb helyen lévő múzeuma és műalkotása

Megkapó képeken a világ 7 legszebb helyen lévő múzeuma és műalkotása

A CNN volt a segítségünkre, hogy megmutasson olyan helyeket, ahol még nem jártunk. Műtárgyak és múzeumok a hegyek tetején és a tenger mélyén, elhagyott szigeteken, sivatagban, akár jégmezők között.

Hauser & Wirth Menorca, Spanyolország

A svájci óriásgaléria, a Hauser & Wirthnek van pár különleges helyszíne: van egységük csendes, angol faluban, ennek ellentéte lehet a zürichi főpályaudvar melletti forgalmas kavalkád. Egy spanyol szigeten még ennél is szebb látvány fogadja a kultúrára éhezőt: a Menorcához közeli apró sziget, Illa del Rei egy részét lízingelik és működtetik ezt a múzeumot.

+ 5 kép a galériában + 5 kép a galériában

Messner Hegyi Múzeum, Olaszország

Igazából hat egységet takar ez a múzeumlánc, mind az Alpokban vannak. Reinhold Messner hegymászó volt az első ember a világon, aki mind a 14 darab, 8000 méter fölötti hegyet megjárta. Ennek állítanak emléket a Zaya Hadid sztárépítész által tervezett épületek, amiből mi most a legszebbet, a Coronest mutatjuk.

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában

Chinati Alapítvány

Egy volt katonai bázist alakították át múzeummá, a Chinati Alapítvány fő feladata, hogy alapítójának, Donald Judd amerikai minimalista alkotó örökségének megfelelő darabokat gyűjtsön. A pusztában lévő régi, átalakított hangárok remek hátteret biztosítanak a minimalista alkotásoknak. A kiállított darabok közül jó néhány szabadtéren van, de a múzeum belsejében is bőven bukkanni érdekes darabokra.

+ 5 kép a galériában + 5 kép a galériában

Steilneset-emlékmű, Norvégia

A norvég Vardø-ban található Steilneset-emlékmű egy 91 ember halálával végződő boszorkánypernek állít emléket. A tizenhetedik században több komoly boszorkányper volt az országban, közülük a Vardø-per a leghíresebb: több, mint száz embert állítottak vád elé boszorkányság miatt, 77 nőt és 14 férfit máglyán megégettek. A 125 méteres főépületben egy 100 méteres fasétány mellett 91 ablakocska szimbolizálja az áldozatokat. Ez volt Louise Bourgeois, világhírű francia-amerikai művész utolsó nagy műve.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Dél-Georgia Múzeum, Dél-Georgia

Ez az idilli múzeum a távoli Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigeteken található, egy régi bálnavadász-kikötőben, majdnem félúton Argentína és az Antarktisz közt. A sziget csak hajóval közelíthető meg, nagyjából 3 naponta érkezik egy. De az az évi 120 hajó összesen nagyjából 10 ezer turistát hoz, ennyien vállalják a múzeumért a kellemetlenséget.

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában

Naoshima, Japán

Naoshima egy kis japán sziget, ami leginkább kortárs művészeti installációiról és múzeumairól ismert. Számos múzeum és állandó installáció van a szigeten, köztük Japán legtöbbet fotózott műve: a világhírű pop-art-művész Kuszama Jajoi pöttyös töke (első képünkön), amit nemrég elvitt a tengerpartról egy vihar.

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában

Molinere Vízalatti Szoborpark

Jason deCaires Taylor, híres környezetvédő és szobrász a víz alá álmodott meg állandó kiállításokat, az elsőt 2006-ban nyitotta Grenadán. Azóta számos helyen lehet látni a víz alatti szobrokat, mi a grenadai, bahamai és spanyol darabok közül válogattunk.

+ 5 kép a galériában + 5 kép a galériában

The post Megkapó képeken a világ 7 legszebb helyen lévő múzeuma és műalkotása appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés