:

Súlyosan ráfizethetnek a katások az új törvénybe becsúszott durva hiba miatt

Súlyosan ráfizethetnek a katások az új törvénybe becsúszott durva hiba miatt

Visszamenőlegesen akár komolyan nőhet a katáról átalányadóra váltók adófizetési kötelezettsége.

Hiába állította az iparkamara elnöke, hogy volt társadalmi egyeztetés, és úgy tűnik, hiába vizsgálta meg alaposan a katatörvényt a köztársasági elnök annak aláírása előtt, súlyos hiba került a törvény szövegébe a könyvelők egyesülete szerint.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) már szombaton, vagyis három napja jelezte a köztársasági elnök hivatalának, hogy súlyos hiba csúszott a tegnap végül aláírt új katatörvénybe. Az új szabály szerint az eddigi kisadózók csak magánszemélyeknek számlázhatnak majd, ez olyan korlátozás, ami után sokan új adónem után kell, hogy nézzenek, mert voltak, vannak céges ügyfeleik is.

Egy szó, ami mindent megváltoztat: adóév

A törvény azt is rendezi, hogyan válthatnak a kata hatálya alól kikerülő adózók, és a hiba épp itt csúszott a gépezetbe. Az egyik megoldás erre az esetre az átalányadózás, csakhogy a törvényben a vonatkozó helyeken az adóév kifejezés szerepel (korábban bármikor lehetett váltani, nem az adóév kezdetétől függött). Ez azért problémás, mert az adóév január 1-jétől indul – vagyis:

az egykori katások vagy 2023. január 1-től váltanak átalányadózásra, vagy visszamenőlegesen, 2022. január 1-től.

Ruszin Zsolt, a MKOE alelnöke szerint a visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő „kisadózó” szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy egy katásnak így

egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, ráadásul visszamenőleg.

Novák Katalin köztársasági elnök tegnap írta alá a törvényt, amit a kormánypártok egyetlen nap alatt toltak át a törvényhozáson, és ami ellen egy hete kisebb-nagyobb intenzitással tartanak tüntetéseket a fővárosban, rendre elfoglalva valamelyik Duna-hidat.

Futárok hétfő reggel a Margit-hídon a katatörvény ellen tüntettek. Fotó: Szalai Péter

A kormány a lépést azzal indokolta, hogy a háborús helyzet miatt nem engedheti meg magának az ország, hogy a nyugdíjkassza megboruljon (a katások kevesebb járulékot fizetnek) és hogy sokan bújtatott foglalkoztatásra használták ezt az adózási formát (katás vállalkozóként foglalkoztattak embereket bejelentés helyett).

Várhatóan folytatódnak a tüntetések, ahol már a rezsicsökkentés átalakítása is téma, a Jobbik pedig tegnap este közölte, hogy az új katatörvényt az Alkotmánybíróságon fogja megtámadni.

The post Súlyosan ráfizethetnek a katások az új törvénybe becsúszott durva hiba miatt appeared first on Forbes.hu.