:

Rezsicsökkentés: napokon belül jöhet a bejelentés, amit mindenki vár

Az energetikai veszélyhelyzet miatt felállított operatív törzs finomhangol, minden élethelyzetre megoldást akarnak nyújtani.

Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár (Technológiai és Ipari Minisztérium, TIM) tegnap este a Hír TV-ben mondott néhány újdonságot a formálódó rezsiszabályozásról. Ez elvileg augusztus 1-től lép hatályba, mégis számos részlet ismeretlen, így senki sem tudja, mennyit kell majd fizetnie a következő havi fogyasztása után. Egy biztos csak: a rezsicsökkentés az eddigi formájában véget ért.

Ezt mondta az államtitkár a most folyó munkáról:

a legtöbb élethelyzetet kezelni képes csomag összeállításán dolgoznak, közel a végleges verzió;szeretnék, hogy mindenki részesüljön a rezsicsökkentésből továbbra is, ezért kötik az átlagfogyasztáshoz a limitet, de vizsgálják az eltérő élethelyzeteknél ez kinél, mit jelent;pár nap és elkészülnek a csomaggal;a lakosság éves gázfogyasztásának nagyjából kétharmada be van már tárolva, a hazai gáztározók kapacitása 46 százalékig van feltöltve, de a piacról még 700 millió köbmétert vásárol a kormány;Szerbia felől gond nélkül jön a gáz Magyarország felé, Ausztria irányából csökkent a kapacitás (az Északi Áramlat 1 körüli gondok miatt);Szijjártó Péter külügyminiszter most arról tárgyal az oroszokkal, hogy az újabb 1 millió köbméter gázt már déli irányból, ne Ausztria felől kapjuk. Több ebből Rezsicsökkentés: napokon belül jöhet a bejelentés, amit mindenki vár Hol strandoljunk (olcsón) a fővárosi kánikulában?

A Parlament ma dönt a 2023-as költségvetésről. Ebben komoly tétel, hogy a piaci energiaárak mekkora részét tudják áthárítani a lakosságra. A hatósági és a piaci ár közötti különbséget eddig is a lakosság állta, hiszen az adófizetők pénzéből tőkésítették fel az emiatt veszteséget halmozó állami MVM-et tavaly év végén. Az energiaárak azonban olyan mértékben szálltak el, hogy nem volt más megoldás, mint annak egy részét a fogyasztókkal megfizettetni.

The post Rezsicsökkentés: napokon belül jöhet a bejelentés, amit mindenki vár appeared first on Forbes.hu.