:
Breaking News

Megnyitották a világ legnagyobb vertikális farmját

Megnyitották a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates megnyitotta a világ legnagyobb vertikális farmját Dubajban, amelynek célja, hogy tovább erősítse az Egyesült Arab Emírségek élelmiszer- és vízbiztonságát, írja a The National News. A cég fedélzeti kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a beltéri vertikális növénytermesztés úttörőjeként ismert Crop One 40 millió dolláros befektetésből hozta létre a farmot, amely

több mint 250 millió liter vizet takarít meg évente, mivel 95 százalékkal kevesebb vizet használ a hagyományos mezőgazdasági termeléshez mérten.Az Al Maktoum nemzetközi repülőtér (DWC) közelében található, 330 ezer négyzetméteres farm, a Bustanica évente több mint egymillió kilogramm (1000 tonna) leveles zöldséget termel majd meg, ami azt jelenti, hogy naponta közel 3 tonna áll majd a vállalat rendelkezésére. A légitársaság utasai júliustól már meg is kóstolhatják az innen származó zöldségeket a fedélzeti menükben. Az országban hamarosan bevásárlóközpontokban is hozzá lehet majd jutni az itt termelt zöldségekhez, sőt, mivel az Emirates Flight Catering más légitársaságok számára is szállít fedélzeti ételeket, egyre inkább elterjedhetnek a termények.

Emirates

Az Emirates közleménye szerint a vízfelhasználás minimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében a vertikális farm zárt ciklusú rendszerrel működik, amelyet úgy alakították ki, hogy a tápanyaggazdag víz folyamatosan visszakering a növényekhez. Amikor pedig az elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így évente akár 250 millió liter vizet is megtakaríthatnak a hagyományos gazdálkodáshoz képest.

A farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelynek nagyjából napi 3 tonna termést adnak.

Az arab országban létesített mezőgazdasági üzem egész évben működik, a folyamatos termesztési ciklus pedig biztosítja, hogy növényvédő szerek, gyomirtók vagy vegyszerek nélkül előállított alapanyagok mindig frissek legyenek. A Bustanica modern technológiával kívánja elérni a maximális termelési rátát: gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára támaszkodnak elsősorban, melyeket egy agronómiai szakértőkből, mérnökökből, kertészmérnökökből és botanikusokból álló, magasan képzett csapat segít majd.

Az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt években jelentős támogatásokat osztott ki az AgriTech vállalatok között, hogy csökkentse az élelmiszer-importtól való függőséget. Ez ugyanis bizonyos becslések szerint az országban elfogyasztott élelmiszerek közel 90 százalékát tette ki. Napjainkra beérni látszik a kísérlet, a piacon és az éttermekben ugyanis már ezekhez juthatnak hozzá a polgárok. Az ország 2051-es nemzeti élelmezési stratégiájának programjának célja, hogy egész évben megbízható növénytermesztést és stabil, az időjárástól, valamint a kártevők támadásaitól független ellátási láncot alakítson ki.

Lányi Örs további cikkei Kína segítene megelőzni az armageddontOlvad a kifutópálya a brit légierő bázisánPutyin kivégezte a kriptovalutákat Oroszországban

The post Megnyitották a világ legnagyobb vertikális farmját first appeared on 24.hu.