:

Lángokban áll Európa, hozzánk is elér a hőhullám szerdán

Lángokban áll Európa, hozzánk is elér a hőhullám szerdán

Erdőtüzek pusztítanak szerte Európában, hozzánk szerdán ér el a kánikula. Az éghajlatkutatók szerint elkövetkezendő években kénytelenek leszünk hozzászokni a hasonló hőhullámokhoz.

Az Európát sújtó pusztító szárazság és forróság holnap hozzánk is elér: az NNK ajánlása alapján az országos tisztifőorvos 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. (Harmadfokú riasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.) Az OMSZ előrejelzése alapján napközben sok helyen meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 35 Celsius-fokot, a legmelegebb tájakon 38-39 fok is lehet.

Mi történik Európában?

Európa-szerte küzdenek a jelenlegi hőséggel, Spanyolországban és Portugáliában többen is életüket vesztették az akár 46 Celsius-fokig kúszó forróságtól. A példátlan forróságot bizonyítja, hogy Nagy-Britanniában kedden mérték a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet, kereken 40 Celsius-fokot. (Az eddigi rekordhőmérséklet 2019-ben dőlt meg legutóbb, a London-Heathrow-i repülőtéren 38,7 Celsius-fokot mértek.)

There are dozens of wildfires across Europe, including France and Spain. They are driven by a heat wave that has gripped parts of the continent and threatens to bring record-breaking temperatures to Britain early next week. https://t.co/wvCSz99p0v pic.twitter.com/Ig8ZuQKB5w

— The New York Times (@nytimes) July 18, 2022

Franciaország dél-nyugati részein 30 éve nem látott erdőtüzek pusztítanak. A tüzek az elmúlt egy hét folyamán 19 300 hektáron terjedtek el a Bordeaux környékén, és összesen 34 000 embert kényszerítettek otthonuk elhagyására. Nagyjából 2000 tűzoltó dolgozik jelenleg is az oltáson.

Bár a hőmérő higanyszála Spanyolországban és Portugáliában most már a szokásos nyári szintek körül mozog, a tűzoltók mindkét országban még mindig a lángoló területekkel küzdenek. Spanyolország egyes részein továbbra is több mint 30 erdőtűz pusztít, a hatóságok különös figyelmet fordítottak négy tűzvészre a kasztíliai régióban és Leónban, valamint az észak-nyugati Galíciában, az utóbbi régióból több mint 1500 embert evakuáltak. Portugáliában több mint 1000 tűzoltó küzdött öt nagyobb erdőtűzzel, több száz embert evakuáltak az országi északi területeiről.

A wildfire broke out in El Pont de Vilomara, Spain, burning at least 1,600 hectares of forest, and forced hundreds of people to evacuate on July 17.

The fire in El Pont de Vilomara is the latest fire among 30 active wildfires in Spain. pic.twitter.com/nD73HUMrwk

— euronews (@euronews) July 18, 2022

Mi várható a jövőben?

Pár hete a Qubit számolt be arról a tanulmányról, ami egyértelmű összefüggésről számolt be a világszerte egyre gyakrabban regisztrált, sok tízezer halálos áldozatot követelő hőhullámok és a globális felmelegedés között. Friederike Otto, a londoni Imperial College kutatója szerint ma már kijelenthető, hogy a klímaváltozási folyamatok felelősek a hőhullámok valószínűség- és intenzitásnövekedéséért. A hőhullámok számítanak az első olyan szélsőséges időjárási jelenségnek, amiről egyértelműen kimutatták, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedésével gyakoribbá és brutálisabbá válnak.

A Másfélfok kutatásából pedig az derült ki, pár éven belül akár átlagossá is válhat az Alföldön a 40 Celsius-fokos hőség, sőt, mintegy 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy az emberi tevékenység miatt nő a tartós hőhullámos napok száma Magyarországon.

Ha környezetbarát módon a hűsítené le magát a következő napokban, a minap összeszedtük, hol és mennyiért tudjuk strandolhatunk a fővárosban, a családi házban élőknek pedig a légkondi kiváltásához gyűjtöttünk egyszerű tippeket.

The post Lángokban áll Európa, hozzánk is elér a hőhullám szerdán appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés