:
Breaking News

Találtak 117 milliárd extraprofitot, csak épp NER-es cégeknél, így nem jelent semmit

Találtak 117 milliárd extraprofitot, csak épp NER-es cégeknél, így nem jelent semmit

Jól megy az építőiparnak, bőven van profit, csak az ágazat szinte teljesen a NER kezében van, így innen nem szednek be extraprofitadót.

Az iparági átlagnál több profitot termelnek azok az építőipari cégek, amelyeknek jó NER-es kapcsolataik vannak. A G7 reggeli, terjedelmes anyagban számol be arról, hogy a NER építőiparának zászlóshajói, például a Mészáros Lőrinc-, Szíjj László- és Garancsi István-féle birodalomhoz tartozó vállalatok profitrátája 3 százalékponttal haladta meg az iparági átlagot.

Ez az elmúlt 9 évben összesen 117 milliárd forintot jelent.

Ennyivel profitáltak többet, mint azok a cégek, amik tisztán piaci viszonyok közt léteznek. A kormányközeli vállalkozók cégei folyamatosan nőnek, az elmúlt 9 évben átlagosan 16-szorosára növelték a nyereségüket, a negyven legnagyobb építőipari cég összprofitjának már több, mint a kétharmada náluk van.

Az említett urak mindegyike és még sokan mások is a NER építőiparából előkelő helyen szerepelnek a legutóbbi milliárdos listánkon.

Akkor van rá különadó, nem? Nem!

Ennek ellenére a kormány valamiért kihagyta a teljes építőipart azon szektorok közül, amelyeket extraprofitadóval megsarcoltat. Mi is hosszan elemeztük, hogy nem sok köze van az extraprofithoz az extraprofit miatt kivetett adóknak: az érintett szektorok közül egyedül az energiaszektor adójának van köze hozzá.

Pénz Zsiborás Gergő 8 perc olvasás
Nem sok köze van az extraprofithoz az extraprofit miatt kivetett adóknak – változik a rezsicsökkentés is
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
Különadók: itt vannak a részletek, változik a benzinárstop is

A legkirívóbb köztük a légitársaságokra kirótt adó, amely ágazat egyenesen veszteséges. Az ügyben szórakoztató szájkarate alakult ki a kormány és Michael O’Leary Ryanair-vezérigazgató közt: volt itt hülyézés, Dumb és Dumberezés, hímtagozás is.

Üzlet Ács Gábor 5 perc olvasás
Ezért lesz ordas nagy bukta a légitársaságok büntetőadója
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Beszállt a ringbe Deutsch Tamás: szerinte a Ryanair-vezér egy hímtag
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Nem tud leállni a Ryanair-vezér, most Dumb és Dumberhez hasonlította Nagy Mártonékat

The post Találtak 117 milliárd extraprofitot, csak épp NER-es cégeknél, így nem jelent semmit appeared first on Forbes.hu.