:

A rezsicsökkentést is érinthette Brüsszel különleges kérése, tényleg ideje takarékoskodni

Az Európai Bizottság azt kéri a tagállamoktól: mérsékeljék a gázfogyasztásukat.

A tagállamok mérsékeljék gázfogyasztásukat az elmúlt öt év átlagához képest – ezt kérte ma az Európai Bizottság a tagállamoktól egy új energiacsomag részeként. Az ajánlás augusztustól márciusig él – írja a Portfolio. És egyelőre csak ajánlás, a Bizottság kéri, hogy a tagállamok dolgozzák ki a szükséges ösztönzőket,

mert ha nem sikerül kellően csökkenteni a fogyasztást, kötelezővé is tehetik az ajánlást.

Mindezzel a Bizottság adatai szerint 45 milliárd köbméternyi gázt lehetne megspórolni. Az orosz gázszállítások teljes leállásával egy átlagos télen 30 milliárd köbméternyi gáz hiányozna az unióból. A Portfolio megjegyzi: nem véletlen, hogy a magyar kormány is épp augusztustól vágta meg a rezsicsökkentést, azaz készteti takarékoskodásra a lakosságot.

Mi a sorrend?

A tagállamoknak aktualizálnia kell saját vészhelyzeti ellátási tervüket – ennek lényege, hogy gázhiány esetén milyen sorrendben kezdik el korlátozni a fogyasztókat.

A G7 fejtette ki, hogy nálunk ez most úgy néz ki, hogy:

Először azok a nagy teljesítményű, áramtermelő erőművek állnak le, amelyek gyorsan, négy óra alatt át tudnak állni földgázról kőolajra. Ezeket az erőműveket törvény kötelezi tartalék kőolajkészlet fenntartására.A következő kör azok az ipari, kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági célú nagy földgázfelhasználók, amelyek nem alapvető élelmiszert állítanak elő. Először a 2500 köbméter/óra fölötti, aztán az 500, majd a 100 köbméter/óra felett fogyasztóknak kell lemondaniuk a gázról, majd az ez alattiaknak.A harmadik kör azokat a nagy fogyasztókat érinti, amelyet élelmiszert állítanak elő: például vágóhidakat-húsüzemeket, tejfeldolgozókat, kenyérféléket előállító felhasználókat.

A lap szerint az ajánlást tartalmazó csomag a földgáz eltérő mértékű használata miatt komoly ellenkezést vált ki a tagállamokból. Ennek ellenére egy tagállam sem tudja megvétózni, mert az uniós alapszerződés szerint elegendő a tagállamok megerősített többségének elfogadnia azt.

The post A rezsicsökkentést is érinthette Brüsszel különleges kérése, tényleg ideje takarékoskodni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés