:

Így kereshet Tom Cruise egyetlen filmmel több mint 40 milliárd forintot

Így kereshet Tom Cruise egyetlen filmmel több mint 40 milliárd forintot

Már 1,2 milliárd dollár felett az új Top Gun bevétele. Ennek hála százmilliós összeg fog a főszereplő zsebében landolni. Hogy-hogy?

Tom Cruise az utolsó filmsztár. Sokakra elsütötték már a jelzőt a mozi története során, a streaming és szuperhősfilmek korában viszont most tényleg rászolgált a hatvanéves színész. A Variety forrásai szerint ugyanis a világszerte több mint 1,2 milliárd dollárt összelapátoló Top Gun: Maverickkel 100 millió dollárt (38,9 milliárd forintot), vagy még annál is többet fog bezsákolni.

Ez az összes bevétel majdnem egytizede.

De hogyan?

Már csak azért is izgalmas kérdés ez, mert a filmbéli mutatványait rendszerint tényleg önmaga bevállaló Cruise nem híve a magas gázsiknak. Legalábbis ha az alapfizetését nézzük. Például másik franchise-a, a Mission: Impossible akció-kémfilmek következő két részére szerény 12-14 millió dolláros fizetéssávban írt alá.

Viszont hihetetlenül előnyös megállapodásokat tud kötni a stúdiókkal, azon kevés színészek egyike, aki már azelőtt részesedik a jegyeladásokból, hogy a film nullszaldós lenne.

Hollywoodban onnantól szokás bónuszt osztogatni a színészeknek, hogy az elkezd profitot termelni, ehhez képest Cruise-nál már a bemutató napjától elkezd pörögni a számláló. Szóval kerülhet bármennyibe a produkció (a Mavericknek például 170 millió dolláros büdzsét saccolnak), az nincs ráhatással Cruise bevételi részesedésére.

Az új Top Gun iránti lelkesedés közben mit sem csitul, így napról napra egyre jobban hoz a színész konyhájára. Ráadásul az alapbéren és a bónuszon túl még a home videós és streamingforgalmazás bevételekből is fog még részesedni, így ugrik végül kilenc számjegyre a teljes gázsi. Dollárban, persze.

A Varietynek egy név nélküli stúdiófejes úgy nyilatkozott, hogy Cruise „emberfeletti” PR-mester, filmjei népszerűsítéséért játszi könnyedséggel turnézza körbe a bolygót premierről premierre.

„A legtöbb színész nem éri meg a pénzét, de Cruise, és talán Dwayne Johnson kivételnek számít” – fogalmazott.

A Top Gun: Maverick sikerének nem is olyan titokzatos titkairól ebben a cikkben írtunk korábban.

A jó élet Forbes 3 perc olvasás
Tom Cruise röhögve szárnyal a minyonok, a dinók és a szuperhősök fölött
A magazin Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Ez a tíz legnépszerűbb film a legendás budapesti moziban
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Nagyon rosszul járt a Netflix, és nagyon örül neki

Szuperhősök, franchise-ok, rendezőlegendák

A filmsztárok többsége, szemben Cruise-zal, inkább alapbérben kapnak nagy pénzeket, van, hogy 20 millió dollár vagy a fölött is. Viszont csak onnantól tud érdemben továbbnőni a fizetésük, ahogy nyereséges lesz a film.

Csak hát a Cruise-féle iskola ma már korántsem jellemző a filmiparra.

A nézők nem feltétlen a jól csengő színésznevekért, hanem inkább jelmezes szuperhősökért, franchise-okért zarándokolnak nagy vászon elé.A probléma ott kezdődik, amikor az A-listás nevek tényleg csak Marvel-csapatfilmekben képesek nagy tömegeket megmozgatni, egyedül és más műfajokban pedig már egyre kevésbé.

Mindeközben a streamingháború elképesztő összegeket tud kicsikarni a Netflix és társai szájából, mikor színészekkel tárgyalnak, van, hogy akár 30 millió dollár felett is. Streamingben a prémium feltételeit inkább a büdzsé és a gyártási határidők betartásához szokás kötni. De a legfontosabb, hogy jegyeladás híján eleve extra összeggel lepik meg a színészeket, hiszen mozibemutató híján jegybevételek sincsenek, nincs miből jutalékot lecsippenteni maguknak, így hát kompenzálják őket.

A csillagászati streamingfizetésekre hivatkozva a klasszikus filmstúdiók elé is egyre gyakrabban járulnak magasabb szintű igényekkel, például Dwayne Johnson is így tudott mozikba készülő DC-képregényfilmje, a Black Adam miatt az eredetinél magasabb összeget kiharcolni magának. Sőt, Johnson emellett produceri kredittel és a film közösségi médiás hájpolásával tudja még tovább bikázni az összeget, ezek is tehát létező fizetéskiegészítési opciók.

Sajátos a helyzete a 2023-ban debütáló Oppenheimer című filmnek.

Az atombomba atyjáról szóló mozit Christopher Nolan rendezi, az Eredet, a Mementó, a Sötét Lovag-trilógia, a Dunkirk és a Tenet rendezője.Érte bőven az eredeti, 10-20 millió dolláros gázsijuk alatt is hajlandók sorbaállni a színészek (Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt), csekély 4 millió dollárért. Mert hát nem mindennap dolgozhat az ember ekkora koponyával.

Meddig mehet ez így?

Kérdés persze, hogy az újabb gazdasági válság iránti aggodalmak Amerikában mennyire lesznek ráhatással a rekordfizetések további növekedési ütemére.

A stúdiók, szolgáltatók egyre inkább próbálják megfogni költéseiket, és ki tudja, lehet, hogy ennek a színészek fogják inkább kárát látni, és egyre kevesebben nevezhetnek csak be gigaösszegekre.

The post Így kereshet Tom Cruise egyetlen filmmel több mint 40 milliárd forintot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés