:

Millió dolláros tojásra bukkanhattak a magyar kapcsolattal is bíró oligarchánál

Millió dolláros tojásra bukkanhattak a magyar kapcsolattal is bíró oligarchánál

Újabb elemmel bővült az orosz oligarcháktól lefoglalt, érdekes tárgyak köre. Ezúttal egy millió dolláros tojást találtak.

Úgy tűnik, hogy egy nagy értékű Fabergé-tojásra bukkantak egy orosz oligarcha lefoglalt jachtján – írja a CNN. A hajót a Fidzsi-szigeteken foglalták le, az ukrán-orosz üzletemberé, Szulejmán Kerimové.

A hajót az amerikai hatóságok még múlt hónapban foglalták le Fidzsin, majd átvitték a San Diego-öbölbe. Lisa Monaco, az Egyesült Államok helyettes főügyésze szerint a hajó átvizsgálásakor egy ékszertojásra bukkantak.

Nagyon úgy tűnik, hogy az egyik Fabergé-tojásról van szó.

A Fabergé-tojásoknak hívott ékszereket Peter Carl Fabergé francia ékszerész készítette 1885 és 1917 között III. Sándor és II. Miklós orosz cárok megrendelésére. Összesen 69 készült, amiből 57 élte túl az elmúlt bő 100 évet. Csalóka, hogy az ékszerműhely a mai napig működik, az évtizedek alatt több tojást is készítettek, de a köznyelv ezt a 69-et nevezi Fabergé-tojásoknak.

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában

Mi köze Magyarországhoz?

Arról nem szól az amerikai tájékoztatás, hogy melyik tojást találták meg. A Wikipedig oldalán viszonylag kurrens táblázatot találunk arról, melyik tojás melyik ismert helyen van, de Kerimov hajója nem szerepel a listán.

Az igazi szenzáció az lenne, ha egy eddig ismeretlen helyen lévő tojást találtak volna meg.

Kerimovnak amúgy két szálon is van magyar kapcsolata.

egyrészt ő vásárolta fel az Anzsi Mahacskala nevű orosz futballklubot, és ő vásárolta meg több volt sztárjátékos közt az akkor csúcson lévő Dzsudzsák Balázst,másrészt 2017 novemberében úgy tűnt, hogy Kerimov cégcsoportja állhat a dunaújvárosi Dunaferr többségi részvénycsomagját birtokló vállalkozás mögött. A Dunaferr többségi tulajdonosa ma a Steelhold Ltd nevű cég, amelynek ciprusi bejegyzése jótékony homályba takarja az igazi tulajdonosokat.

A Fabergé Ház néven futó ékszerműhely a mai napig működik, itt egy remek videó egy viszonylag friss tojásuk leleplezéséről.

Borítóképünk illusztráció, a Rózsabimbó nevű tojást ábrázolja. Forrás: Wikimedia

The post Millió dolláros tojásra bukkanhattak a magyar kapcsolattal is bíró oligarchánál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés