:

Rezsicsomag: ezt kell tudni az új rendszerről

Rezsicsomag: ezt kell tudni az új rendszerről

Mennyi lesz a rezsi augusztustól, és kinek hogyan kell fizetnie? Mi lesz a többgenerációs családi házakban vagy a panelekben élőkkel? Összeszedtük a legfontosabb információkat, amit tudni lehet a rezsicsomagról.

Július 21-én, csütörtökön tartott rendkívüli tájékoztatót a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd. Elmondása szerint az európai energiaszűke miatt nem tartható fenn, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát, ezért számolják fel az eddigi rendszert.

A bejelentéssel egyetemben a Magyar Közlönyben is megjelent rendeletet az MVM tájékoztatása követte – ennek alapján gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat, amit tudni lehet az augusztusban érkező új világrendről.

Üzlet Zsiborás Gergő 1 perc olvasás
Így áll a forint a Nagy Rezsinap után
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Kiszámoltuk, mennyit kell fizetni augusztustól a rezsiért
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Több a semminél: hogyan lehet kártyával ezreket faragni a rezsin?

Mikortól lép érvénybe az új rendszer?

Viszonylag kevés felkészülési időt hagyott a lakosságnak a kormány: két és fél héttel a rezsicsomag belibbentése és másfél héttel a részletek bejelentése után, azaz 2022. augusztus 1-től már érvényes lesz az új rendszer.

Kinek mennyi lesz a rezsi, mennyit kell fizetni?

A csütörtökön megjelent részletek szerint a kormány nem teljes egészében engedi rá a lakossági energiafogyasztókra a világpiaci árakat – ezért vezettek be egy úgynevezett „lakossági piaci árat”, ami a rezsicsökkentett ár többszöröse, de még ígyis elmarad a magasabb, valós piaci ártól.

A villamosenergia esetében a rezsicsökkentett ár kétszeresét, azaz 70,104 forintot kell fizetni annak, aki eléri az éves mennyiségi keretet (2523 kWh/év, azaz nagyjából 210 kWh/hó). Ez alatt marad 36 forint az ár. Az éjszakai áram korlát alatt 23,1 forint, felette 63,9 forint, a H tarifa pedig marad továbbra is 36 forint.A földgáznál már rosszabb a helyzet, itt közel hét és félszeresére, 102 forintról 747 forintra növekszik a köbméterenkénti ár azoknak, akik elérik a mennyiségi keretet (1729 köbméter/év, vagy 144 köbméter/hó). A valós piaci ár nagyjából 1020 forint. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelõs kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdõn 2022. július 21-én. Fotó: MTI/Veres Nándor

Hogyan számolják ki, hogy az éves keret alatt vagyunk?

A fent szereplő kedvezményes mennyiség (2523 kWh, illetve 1729 köbméter) időarányosan biztosított. A mennyiségeket naparányosan számolják, a keretet először leosztják 365-tel, majd a kapott számot számlázási időszak napjaival felszorozza. Egy harminc napos számlázási időszakban így néz ki a gyakorlatban, amit a számlán fogunk látni:

Az áram esetében a 2523 kWh-t leosztják 365-tel, így az egy napra jutó korlát körülbelül 6,91 kWh. Harminc napos számlázási időszak esetében ezt szorozzák a napok számával, ami 207 kWh. A fogyasztásunk ez alá eső részét fizetjük a 36 forintos áron (az éjszakai áramot 23,1 forintos áron), a többit 70,104 forinttal (éjszakait 63,9 forinton) számlázzák. Hasonlóan, a gáz esetében a 1729 köbmétert leosztják 365-tel, az így kapott egy napos keret kb. 4,74 köbméter. Ezt egy harminc napos számlázási időszak esetében harminccal szorozzák, az így kapott 142 köbméteres keret alatti fogyasztást 102 forinton, az a felettit pedig 747 forinton számlázzák.

Nem csak egy lakásra, házra fizetek. Összevonják a rezsicsökkentett keretet?

Nem, ha egy lakossági fogyasztónak több felhasználási helye van (azaz több lakásban ő a fizető ügyfél, mert mondjuk nyaralóra is fizet), az éves kedvezményes mennyiséget minden felhasználási hely és rezsi esetében külön számolják. A kedvezményes mennyiségek azonban nem csoportosíthatók át: ha az egyik lakás éves szinten például csak 1500 kWh-t fogyaszt áramból, a másik pedig 3500-at, az első lakás „megmaradt” 1023 kWh-s kedvezményes keretét nem vehetjük igénybe a másik lakásra.

Több ebből Több a semminél: hogyan lehet kártyával ezreket faragni a rezsin? Már nem rajtunk múlik a forint sorsa, a jegybanki lépések szinte hatástalanok

Több generációval élünk egy nagy családi házban, külön lakásokban, de csak egy mérőnk van. Külön keretet kapunk?

Ha egy mérő van, akkor nem. A kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként, azaz mérőnként jár. Külön lakásszámok rögzítésére nincs lehetőség. A kedvezményes mennyiséget kizárólag csak akkor érvényesíthetjük, ha az egyes lakások fogyasztását önállóan (külön mérőkkel) számlázzák.

Itt fontos megjegyezni, hogy az áramfogyasztásnál ha van vezérelt, éjszakai mérőnk is, akkor arra járni fog a külön éves 2523 kWh-s keret.

Kik és hogyan vehetnek igénybe kedvezményt a rezsi csökkentésére?

Továbbra is támogatásban részesülnek a nagycsaládosok: azok, akik legalább három gyerek után kapnak családi pótlékot. Ez a kedvezmény a földgázfogyasztásra vehető igénybe, és három gyereknék plusz 600 köbméterrel, 2329 köbméterre emeli meg a 102 forintos áron számlázott fogyasztási keretet. Ez a keret ráadásul gyermekenként tovább nő, plusz 300 köbméter jár egyenként a negyedik-ötödik-hatodik stb. gyermek után. Ez az intézkedés nagyjából háromszázezer családot érint.

Az egy- és kétgyerekes családok azonban megint kimaradnak a buliból, nekik nem jár kedvezmény.

Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály, Nagy Márton, Palkovics László, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Bordás Gábor és Czepek Gábor társaságában az energia-veszélyhelyzetrõl és a rezsicsökkentés megvédésérõl összehívott egyeztetésen a Parlamentben 2022. július 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyre jár (tehát nyaralóba pl. nem lehet felhasználni, ha a családi házra már igénybe vettük). Fontos, hogy ez nem jár automatikusan, ezt a lakóhely szerint illetékes fővárosi-megyei kormányhivatalhoz, az itt megtalálható igénylőlapon kell benyújtani.

Mi lesz a társasházakban élőkkel?

Ha a társasházban műszakilag megosztott, önálló lakások kerültek kialakításra, akkor a mennyiségi keret ennek megfelelően növekszik (gázfogyasztás esetén az 1729 köbméteres korlát tíz lakásnál így 17 290 köbméterre emelkedik). Erről azonban a családi kedvezményhez hasonlóan szintén nyilatkozni kell a szolgáltató részére – ez nincs határidőhöz kötve, de ahhoz, hogy augusztus elsejétől vegyék figyelembe a kedvezményes rezsi mennyiséget, augusztus 15-ig le kell adni a társasházi nyilatkozatot. Ezt a szolgáltató által biztosított felületen keresztül teheti meg.

The post Rezsicsomag: ezt kell tudni az új rendszerről appeared first on Forbes.hu.