:

Az emelkedő gázárak miatt még fájdalmasabb lehet az új rezsicsomag

Az emelkedő gázárak miatt még fájdalmasabb lehet az új rezsicsomag

Az oroszok tovább folytatják Európa zsarolását a gázvezetékek kapacitásával, ami miatt emelkednek is az árak. És ez az új rezsicsomagot is érinteni fogja.

Noha csökkentett kapacitással, de újra érkezik gáz Európába az Északi Áramlat 1-vezetéken, ettől függetlenül az EU döntéshozói és a piacok is arra számítanak, hogy Moszkva szélsőséges esetben télen akár valamennyi gázvezetéket elzárhatja, az Északi Áramlat 1 is alacsonyabb kapacitással működhet (20 százalékon a mostani 40 helyett) akár már a jövő héttől.

Mindez pedig a gáz tőzsdei árjegyzésére is hatással van: minél idegesebbek Európában, az ár annál magasabbra kúszik (az oroszok pedig ezzel is jól járnak, van miből finanszírozni a háborút).

Pénz Knittel Martin 5 perc olvasás
Rezsicsomag: ezt kell tudni az új rendszerről
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Több a semminél: hogyan lehet kártyával ezreket faragni a rezsin?
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Kánikula van, a rezsiszabályok miatt mégis a cserépkályha az egyik legkeresettebb termék

A Napi.hu arról ír, hogy az ún. spotpiaci gázárakon már most látszik, hogy a piacok a gázszállítmányok újabb akadozására számítanak, ma reggel is emelkedtek a fronthavi árak a legfontosabb európai gáztőzsdén, a hollandon.

Gáz: két hónap múlva beárazódnak a mostani emelések

A lap szerint ez a magyar rezsicsökkentést is befolyásolhatja, a rendeletekkel újraszabott csomagban ugyanis szerepel, hogy negyedévente a kormány felülvizsgálja az árakat. Azt pedig a kormány korábbi közléseiből (is) lehet tudni, hogy a spotárazáshoz kötött az a gázár, amit Magyarország a hosszú távú gázszerződés szerint az oroszoknak fizet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyjából a tőzsdei árak után két hónappal jelenik meg a piaci árakban a tőzsdei árak változása – vagyis szeptemberben már a magasabb árakat fizetjük majd, mármint Magyarország. Aztán

az őszi felülvizsgálat után derülhet ki, mennyit terhel ebből a kormány a lakosságra.

A rezsicsökkentés lényege, hogy a piaci árak helyett a lakosság eddig hatósági áron kapta az energiát, a kettő közötti különbséget pedig a költségvetés finanszírozta meg. Az újraírt szabályokkal létrejött egy lakossági piaci ár, ami még mindig a piaci alatt van, de arányaiban jóval magasabb, mint az eddigi hatósági ár. Az intézkedés oka, hogy a kormány nem akarja tovább terhelni a költségvetést, ha azonban többet kell majd fizetnünk az orosz gázért, akkor az államkasszából is többet kell majd arra költeni, hogy a lakosság alacsonyabb árat fizessen.

The post Az emelkedő gázárak miatt még fájdalmasabb lehet az új rezsicsomag appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés