:

Ez az év egyik legkülönlegesebb tévéje, csak épp nem látszik rajta. És pont ez a lényeg

Ez az év egyik legkülönlegesebb tévéje, csak épp nem látszik rajta. És pont ez a lényeg

A falra tenyésztett LG G2 képminőség és a kialakítás terén is kilóg a sorból, de nem arra találták ki, hogy villogjanak vele.

A nagy tudású, szuperinnovatív tévék jó részénél a gyártók törekednek arra, hogy ezek már külsejükkel is jelezzék, hogy egy felső kategóriás és ebből fakadóan drága modellről van szó. Azaz, hogy akár státuszszimbólumként is beválhassanak, amit lehet mutogatni flegmán a szájtáti vendégeknek, barátoknak. E készülékeknél így sokszor bevetnek mindenféle dizájntrükköket, furcsán hajlítgatott talpakat, díszítőelemeket, miegymást. Azonban a közelmúltban megjelentek olyan prémium ligás tévék is, amelyeknél látványosan az volt a cél, hogy azok ne legyenek látványosak, minél jobban beleolvadjanak környezetükbe.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Drága, pici, de a képe olyan, mint egy álom: Ezt tudja a világ legkisebb OLED tévéje
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Új, bitang erős versenyző a hazai televíziós piacon! Megnéztük mik az esélyei
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé

Falra szánják

E téren 2022-ben a legmesszebb az LG ment, a G2 elnevezésű készülékével. E modellt kifejezetten a falra szánják, tehát egyáltalán nem volt tervben, hogy felkeltse a figyelmet, hogy modern szoborként funkcionáljon a szobában, mint egyes vetélytársai. Jó pár egyedi fejlesztést dolgozott ki ennek érdekében a cég, amelyek tényleg nagyon innovatívak, de hát pontosan a cél elérése érdekében első, sőt második pillantásra is láthatatlanok.

Ha elé teszünk egy magazint, akkor látszik, hogy milyen hatalmas a képe.

Ilyen például a készülékház kialakítása, amelyben egyenletesen szórták szét az egyes komponenseket. Ezáltal a maximális vastagsága is kevesebb, mint 2,4 centiméter. Volt már olyan televíziója az LG-nek, ami még ennél is vékonyabb volt, a legendás Wallpaper tapétatévé. Azonban ott az elektronikát, a csatlakozókat és a hangrendszert egy külön dobozra száműzték, ami sokaknak nem tetszett. A G2 viszont mindent egyben tartalmaz, így ilyen kompromisszumok megkötésére nem volt szükség.

Iszonyú keskeny, és hézagmentesen simul a falra.

A termékhez direkt terveztek egy speciális fali konzolt, amelynek használatával szó szerint hézagmentesen és mégis stabilan tapad a falra, mint ahogy az remélhetőleg a fotón is látszik. Ezt úgy találták ki, hogy egyszerűen el lehessen húzni a faltól a készülékházat, így az oldalra néző csatlakozókhoz viszonylag kényelmesen hozzá lehet férni. A termék dobozában ez a különleges kialakítású konzol megtalálható, viszont hagyományos talp vagy állvány nem. Ez utóbbiakat viszont külön lehet megvásárolni hozzá, tehát nem kell feltétlenül felakasztani. A televízión egyébként semmilyen díszítés nincs, a kávák elképesztő keskenyek, a képernyőt vékony ezüstszalag övezi. Az összhatás teljesen rendben van, ha a falón lóg, és egy állókép jelenik rajta, például egy festmény digitális reprodukciója, akkor nem nagyon mondaná meg senki, hogy egy tévét lát.

Galéria és Netflix a tévében

Erre egyébként a cég direkt rá is játszik, hiszen a modell megkapta az LG exkluzív Galéria funkcióját. Ennek keretein belül rengeteg többé-kevésbé híres rajz, illusztráció, fotó, plakát vagy festmény érhető el pazar felbontásban, tökéletes képminőség mellett. Ezek pedig egyetlen gombnyomással megjeleníthetőek, illetve természetesen az is beállítható, hogy a képzőművészeti alkotások bizonyos időközönként váltsák egymást.

Szuper a képminőség.

A tv a vállalat saját, webOS 22 névre hallgató okostévé platformjára épül. Ez kellően gyors és stabil, magyarul is tud és nem utolsó sorban több száz különféle netes alkalmazás futtatását biztosítja. Ezek között akad jó pár teljesen felesleges darab, például a rém primitív játékok, de tény, hogy a manapság igen-igen népszerűnek számító, online streaming appok sem hiányoznak. Azaz elérhető a Netflix, az Amazon Prime Video, az HBO Max, vagy épp a Disney+ gigantikus kínálata, és persze a YouTube videókról sem kell lemondani. Az alkalmazáskínálat tehát megfelelő, és a használatuk során sem jelentkeztek hibák. A távirányító mozgásérzékelős, ami szuper megoldás, de kiváltható mobillal is, és a hangalapú vezérlés is működik. Szóval úgy általában a kezelés, és a háttér kifejezetten felhasználóbarát. Elrontani nem lehet semmit, az is könnyen boldogulhat vele, aki nem az a kimondott tech guru.

Milyen a kép és a hang?

Technikailag az LG G2 a legmagasabb szintet képviseli a mai mezőnyben: Ellátták a konszern legfejlettebb, kiemelkedő fényerőt biztosító, több, mint 1 milliárd szín megjelenítését biztosító OLED Evo kijelző-technológiájával, és a mesterséges intelligenciát használó legfrissebb Alpha9 képfeldolgozó chippel. A kontraszt végtelen, a fekete tökéletes, a színek megfelelő beállítások mellett nagyon valósághűek, mindenféle fátyolosságtól mentesen ragyognak. A már említett magasabb fényesség miatt az egyre inkább elterjedőben lévő HDR videók, filmek és játékok visszaadása is igen látványos. A termék 4K felbontású, ami kifogástalan részletességet jelent.

Játékra is alkalmas.

A képi világ így éles, mint egy kifent kard, a finom átmenetekkel sincs gond. A mozgásmegjelenítés rendben van, anomáliákba nem futottam bele, és ha valaki akadozást tapasztalna, akkor bekapcsolhatja a tv egyik extra funkcióját, amely képes megoldani a problémát. Ilyenkor a processzor virtuális képkockákat számol ki a már meglévők analízise után, és azokat illeszti be a valódiak közé, aminek köszönhetően folyamatosabbnak, simábbnak érzékeli az agyunk az objektumok mozgását. Másodpercenként 120 képkockát tud a kijelzőre varázsolni, és támogatja a FreeSync, illetve G-Sync dinamikusan változó frekvenciafrissítési technológiákat is, ami a gamerek számára lehet fontos infó, mint ahogy az is, hogy a bemeneti késleltetése igen alacsony, csupán 10,2 millisecundum. Mindezeknek köszönhetően játékra is kiválóan alkalmas, és akár egy új generációs konzolból is képes kihozni a legtöbbet. Én egy Xbox Series X-szel, tehát a jelenleg csúcs Microsoft géppel próbáltam ki, és teljesen rendben volt az élmény.

A vezérlés is teljesen rendben van.

Megmondom kerek-perec, a hangminőség terén semmi extrát nem vártam, mert az igen vékony készülékház nem teszi lehetővé értelmezhető méretű hangszórókamrák kialakítását. Ráadásul az sem tűnt túl biztatónak, hogy a készülékház rá van préselve a falra. Ehhez képest a megszólalás viszont nem is rossz, még a basszusok is érzékelhetőek valamennyire, hibákat pedig a tv nem produkált. Persze egy közepes hangprojektorral vagy több hangfalas szettel sem veheti fel a versenyt, hiszen a tisztaság, dinamika és a sztereó hangtér megteremtése terén is elmarad azoktól. De akinek nincsenek különösebben nagy igényei, vagy hajlandó némi kompromisszum megkötésére a hangzás terén, annak ennyi is elég lehet.

LG G2: Beadja?

Az általam kipróbált 65 inches, tehát 165 centiméteres képátlóval bíró LG G2 durván 1,1 millió forintba kerül, amivel a jelenlegi mezőnyben egyértelműen a drágább termékek közé tartozik.

De a magas ár ez esetben abszolút indokolt, hiszen minden szempontból az elit kategóriába tartozó készülékről van szó.

A képe abszolút első osztályú, a hangja rendben van, a kezelésbe és az extra funkciókba nem lehet belekötni. A dizájn értelemszerűen megosztó, hiszen sokan várják el, hogy a tévéjük már pusztán a létezésével, azonnal jelezze gazdájuk vagyoni szintjét. Ezt a G2-től nem kapják meg, legalábbis nem első látásra. Mert akinek van szeme az ilyesmire, azért annak idővel feltűnhet, hogy itt azért egy komoly technikai bravúrról van szó, csak éppen nem verték nagy dobra. Mindent a mérlegre pakolva ki lehet jelenteni, hogy az LG G2 egy elég király tv. Hozzám személy szerint közel áll ez a minden felvágástól mentes, dizájnvonal, a háttérbe húzódó televízió, amely belül csúcstechnológiát rejt.

The post Ez az év egyik legkülönlegesebb tévéje, csak épp nem látszik rajta. És pont ez a lényeg appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés